Stručnjaci sa Harvarda otkrili su svega dva sendviča sa slaninom nedeljno mogu da povećaju rizik dobijanja dijabetesa tip 2. Oni ističu da za svaku dodatnu porciju crvenog mesa, bilo da je to pljeskavica ili dve kobasice, rizik osobe raste za neverovatnih 46 odsto. Čak i neprerađeno crveno meso, poput dimljene govedine, povećava šansu za četvrtinu da razvijete "tihog ubicu" kako popularno nazivaju dijabetes.
Najnovija studija sugeriše da se crveno meso zameni zdravijim biljnim izvorima proteina, poput povrća i orašastih plodova. Ovo bi navodno moglo da smanji šanse za razvoj dijabetesa za čak 30 odsto.
- Naši nalazi snažno podržavaju smernice o ishrani koje preporučuju ograničavanje konzumiranja crvenog mesa, a to se odnosi i na prerađeno i na neprerađeno crveno meso - objasnio je autor studije dr Šao Điju, a o tome je pisao i San.
Dijabetes je jedan od vodećih uzroka slepila, amputacije, moždanog udara i srčanih bolesti. Smatra se da 70 ljudi koji žive sa dijabetesom umire prerano svakog dana u svetu i to zbog komplikacija povezanih sa bolešću. Bolest se javlja kada telo izgubi sposobnost da metabolizuje šećer, uglavnom kao rezultat povećanja telesne težine i lošeg načina života.
Studija koja je objavljena u American Journal of Clinical Nutrition uključivala je analizu ishrane i zdravstvenog stanja 216.695 ljudi tokom 36 godina. Za to vreme, više od 22.000 njih razvilo je dijabetes tipa 2. Oni koji su jeli najviše crvenog mesa imali su 62 odsto veći rizik od razvoja bolesti u poređenju sa onima koji su jeli najmanje.
- S obzirom na naše nalaze i prethodni rad drugih, ograničenje od oko jedne porcije crvenog mesa nedeljno bi bilo razumno za ljude koji žele da optimizuju svoje zdravlje i dobrobit - zaključio je autor studije profesor Volter Vilet.
Gojaznost takođe povećava pocenat ljudi sa dijabetesom tipa 2, što je često izazvano nezdravom hranom i načinom života bez ikakve fizičke aktivnosti, za razliku od dijabetesa tipa 1 koji se ne može sprečiti.
Komentari (0)