Odrasli

NOVA ŠOKANTNA ISTRAŽIVANJA O SVINJSKOJ MASTI: Evo šta je istina!

Monika Rajnigol jedna je od najpoznatijih svetskih stručnjaka za ishranu, a sada je odlučila da razbije mitove o pojedinim namirnicima koje su, kako tvrdi, nepravedno skrajnute iz ishrane.

19.03.2023 12:01

NOVA ŠOKANTNA ISTRAŽIVANJA O SVINJSKOJ MASTI: Evo šta je istina!
Shutterstock

Parče hleba namazano svinjskom mašću i posuto alevom paprikom bio je doručak ili užina na kojoj su odrasle mnoge generacije. A, onda su se umešali stručnjaci za ishranu i mast okrivili za brojna, čak i najteža oboljenja. Međutim, sudeći prema najnovijim istraživanjima nije baš sve tako crno ili belo. Mnoge namirnice koje se smatraju nezdravim, često su veoma važne za organizam.

Monika Rajnigol, jedna od najpoznatijih svetskih stručnjaka za ishranu, razbija mitove i otkriva zašto je potrebno jesti i namirnice kao što je svinjska mast.

Evo koje namirnice, prema njenim rečima, treba da budu zastupljene na našoj trpezi i to iako su na listi nepoželjnih i nezdravih.

Foto: Shutterstock

Prilikom konzumiranja kafe važno je biti umeren

Crna kafa

Konzumiranje obične crne, odnosno domaće kafe, pokazalo se kao dobro kad je u pitanju povećanje dobrog holesterola u telu. Kafa je bogata antioksidansima koji štite srce i umanjuje upalne procese u organizmu. Ono o čemu treba voditi računa je količina, pa ukoliko se pije u umerenim količinama bez problema može da se konzumira svakog dana.

Pixabay.com

Crveno meso je najbolji izvor proteina, gvožđa, vitamina B, cinka

Crveno meso

Crveno meso, tvrdi Rajnigolova, ima lošu reputaciju iz sasvim pogrešnih razloga. Odrezak od potrbušine svinje je nutritivno vrlo jak i zbog toga je dobar za zdravlje srca. Crveno je meso najbolji izvor proteina, gvožđa, vitamina B, cinka… Sadrži i mononezasićene masnoće slične onima iz maslinovog ulja, pa se preporučuje njegova konzumacija.

Pixabay.com

Svinjska mast namazana na hleb i posuta alevom paprikom nekad se redovno davala deci za doručak ili užinu

Svinjska mast

Brojna istraživanja pokazala su da svinjska mast ima 33 odsto manje zasićenih "loših" masti od putera, dva puta više "dobrih", mononezasićenih masnoća i tri puta više omega 3 masnih kiselina. Iako Rajnigolova savetuje da primarni izvor masnoća u ishrani ostane maslinovo ulje, ne vidi ništa loše u tome da vam svinjska mast bude druga na listi. Brojna istraživanja su čak pokazala da je svinjska mast odličan izvor vitamina B i minerala.

Pixabay

Kromipir je važan izvor kalijuma, samo treba obratiti pažnju na to kako se priprema

Krompir

Krompir je još jedna namirnica koja je, prema rečima Rajnigolove, bespotrebno proterana sa naših trpeza. Tajna je u načinu pripreme tog povrća.  Ako smanjite unos soli u organizam potrebno je povećati unos kalijuma, a najbolji izvor ovog neophodnog i vrlo važnog minerala posebno za zdravlje srca je upravo krompir. Zato dobro razmislite pre nego što ga proterate sa trpeze, ali svakako treba izbegavati prženje u dubokom ulju, kao što je pomfrit, zbog velike količine masnoće.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)