Odrasli

NE SPAVATE DOVOLJNO: Bićete zapanjeni kad shvatite kako nesanica utiče na vaš intimni život!

Istraživanja pokazuju da manjak sna može dovesti do problema u spavaćoj sobi, posebno kod žena.

21.01.2024 20:00

NE SPAVATE DOVOLJNO: Bićete zapanjeni kad shvatite kako nesanica utiče na vaš intimni život!
Shutterstok

Problemi sa spavanjem i nesanica, posebno u dužem vremenskom periodu, mogu da dovedu do ozbiljnih problema sa zdravljem. Brojna istraživanja su pokazala da nedostatak sna negativno utiče na fizičko i mentalno zdravlje, jer je dobar san potreban za regeneraciju organizma. 

Rezultati najnovije studije pokazali su da nedovoljno sna, posebno kod žena, može dovesti do se*sualnih problema poput manjka zadovoljstva ali i nemogunost dostizanja orgazma. Više od polovine žena u istraživanju je imalo ovaj problem u poređenju sa manje od trećine onih koje nisu imale probleme sa spavanjem. 

Takođe, 23 odsto muškaraca koji su se suočavali nedostatkom sna imali su isti problem. 

shutterstock.com

Problem u spavaćoj sobi su zbog nesanice imali i muškarci, pokazuju istraživanja

 

Doktor Vilfred Pigeon sa Univerziteta u Ročesteru  je rekao da studija pokazuje odnos nesanice sa seksualnom funkcijom i zadovoljstvom u intimnim odnosima, piše britanski San.

On je objasnio da su žene imale duplo veću stopu se*sualne disfunkcije i nesanice od one koju doživljavaju muškarci. Nesanica uključuje simptome poput dugog ležanja budnog u krevetu tokom noći kao i rano buđenje i nemogućnost da opet spavate. Britanska nacionalna zdravstvena služba sa druge strane preporučuje između 7 i 9 sati sna, dok je deci potrebno i više. 

Nedostatak sna može biti prouzrokovan raznim faktorima poput stresa, anksioznosti, buke, neudobanog kreveta, previše alkohola i kofeina ili rad u smenama. 

Mnoga prethodna istraživanja su pokazala da problemi sa spavanjem imaju blisku vezu sa nivoom se*sualne želje, uzbuđenja i zadovoljstva ljudi kao i njihovom sposobnošću da dožive orgazam. 

Najnovija studija bavila se konkretnije kako nesanica utiče na intimni život, a učestvovalo je 1226 odraslih osoba prosečne starosti od 35 do 45 godina. Ispitanicima su postavljana pitanja o se*sualnoj želji, orgazmu, zadovoljstvu i bolu. Takođe su bili upitani kako spavaju, uključujući u kojoj je meri loš san uticao na njihovo raspoloženje, energiju i odnose. 

BONUS VIDEO:

 

 

Komentari (0)