Odrasli

OVO JE NAJPRECIZNIJI NAČIN MERENJA TEMPERATURE: Ceo život smo to pogrešno radili, na ovo moramo obratiti pažnju (FOTO)

Odabir najpogodnije metode za merenje zavisi od različitih faktora, uključujući uzrast, individualne karakteristike i nivo potrebne preciznosti.

26.01.2024 13:05

OVO JE NAJPRECIZNIJI NAČIN MERENJA TEMPERATURE: Ceo život smo to pogrešno radili, na ovo moramo obratiti pažnju (FOTO)
Shutterstock

Kada je u pitanju merenje telesne temperature, postoje nekoliko dostupnih metoda, svaka sa svojim nivoom preciznosti i pogodnosti za različite uzrasne grupe. Hajde da detaljnije pogledamo najčešće načine merenja telesne temperature i njihovu preciznost. Odabir najpogodnije metode za merenje zavisi od različitih faktora, uključujući uzrast, individualne karakteristike i nivo potrebne preciznosti. Svaka metoda ima svoje prednosti i ograničenja, a razumevanje ovih faktora ključno je za dobijanje preciznih očitavanja temperature.

Merenje temperature pod miškom

Merenje telesne temperature ispod pazuha može biti prilično precizno ako se uradi ispravno. Preporučuje se da se termometar duboko stavite u pazušnu jamu, čvrsto pritisne i drži najmanje sedam do 10 minuta. Međutim, važno je napomenuti da mogu nastati ozbiljne greške prilikom merenja temperature ispod pazuha kod osoba sa viškom kilograma, jer masno tkivo deluje kao barijera između termometra i tela.

shutterstock.com

Kako se pravilno meri temperatura

Merenje temperature oralno

Merenje temperature oralno može se obaviti stavljajući termometar ispod jezika ili protiv obraza. U oba slučaja, izmerena temperatura obično je 0,3 do 0,8 stepeni niža od rektalne temperature. Ovaj metod se često koristi kod odraslih i starije dece.

Merenje temperature rektalno

Smatra se najpouzdanijim načinom dobijanja vrednosti temperature tela, merenje temperature rektalno daje veoma precizne rezultate sa minimalnim razlikama u odnosu na druge metode. Često se preporučuje za bebe i malu decu, sa vremenom merenja od dva do tri minuta.

Merenje temperature površinski

Medicinski osoblje često meri površinsku telesnu temperaturu ispod pazuha i u preponskoj regiji, ali ovaj metod je ograničen na određenu telesnu masu. Kod odraslih, temperatura merena ispod pazuha je približno 0,5 do 1,5 stepeni niža od rektalne temperature, dok je razlika manja kod dece.

Važno je napomenuti da su živini termometri prilično precizni, ali predstavljaju značajne zdravstvene opasnosti. S druge strane, elektronski termometri su pogodni za merenje temperature oralno ili rektalno, ali često mogu dati netačne rezultate kada se koriste za merenje temperature ispod pazuha. Stručnjaci preporučuju uzimanje više uzastopnih merenja elektronskim termometrima radi povećane preciznosti.

shutterstock.com

kako se pravilno meri temperatura kod dece

Uređaji za merenje temperature bez kontakta

Uređaji za merenje temperature bez kontakta korisni su za masovno skeniranje, ali važno je razumeti da su očitavanja na ovim uređajima možda za jedan do 1,5 stepeni niža od stvarnih vrednosti telesne temperature.


 

BONUS VIDEO:

Komentari (0)