Čaj je najpopularniji napitak na svetu koji svakog dana konzumnira više milijardi ljudi. Nedavna istraživanja uticaja čaja na ljudski organizam doneli su neverovatne rezultate od koji su zanemeli čak i naučnici.
Otkriveno je da da samo 2 šolje čaja dnevno pomažu u zaštiti vitalnog ljudskog organa tokom starenja. Flavanoli, kojima su bogati čajevi, su prirodna supstanca koja se često nalaze u hrani i piću poput kakaa, grožđa i čaja.
Istraživanja sugerišu da oni mogu imati više korisnih efekata na zdravlje mozga što poboljšava pamćenje. Ovo je zato što se prirodno prisutni flavanoli obilno nalaze u čaju a i efekat je isti, bez obzira da li preferirate crni ili beli čaj.
Zdravlje iz čaja
Istraživanje je sprovedeno na 3.500 zdravih osoba starijih od 60 godina, a cilj je bio da se utvrdi kako flavanoli koji se nalaze u mnogim vrstama povrća, vina i voća utiču na pamćenje.
Jedna grupa ispitanika je uzimala 500 mg dnevno, što odgovara količini od dve šolje čaja. Druga grupa je dobijala placebo. Tokom trogodišnjeg istraživanja, učesnicima su davane zadatke za pamćenje reči kako bi se testiralo njihovo pamćenje. Na kraju istraživanja, utvrđeno je da su oni koji su konzumirali čaj u proseku bili 10,5% bolji u odnosu na one koji nisu pili čaj.
Profesor Gunter Kuhnle sa Univerziteta u Readingu ističe da je konzumiranje čaja "najlakši način" za povećanje unosa flavanola.
- Dve šolje će pružiti dovoljno za većinu ljudi. Ako pijete čaj, nije važno da li dodajete mleko jer to ne utiče na apsorpciju flavanola - naglasio je on.
S druge strane, dr Skot Smol sa Univerziteta Kolumbija u SAD-u ističe da je lošije pamćenje povezano sa starenjem potpuno individualno.
- Ako je ovo zbog razlika u konzumaciji flavanola, videli bismo još dramatičnije poboljšanje kod ljudi koji dopunjuju flavanole kroz čaj i ishranu u svojim četrdesetim i pedesetim godinama - dodao je dr Smol.
Dobar za hrskavicu i zube
Postoji više od 5.000 flavonoidnih jedinjenja u biljkama. Ova materija igraju važnu ulogu u proizvodnji rasta ćelija i borbi protiv stresa. Takođe, postoje i druge zdravstvene dobrobiti čaja, pri čemu zeleni čaj može da utiče na pojavu artritis.
Istraživači sa Univerziteta Šefild su 2003. godine otkrili da dva jedinjenja pronađena u zelenom čaju mogu pomoći u prevenciji osteoartritisa blokirajući enzim koji uništava hrskavicu. Suprotno popularnom verovanju, konzumiranje zelenog čaja takođe može pomoći u sprečavanju propadanja zuba. Studija sprovedena na
Univerzitetu Ilinois, SAD, pokazala je da se bakterije prisutne u zubnom plaku zaustavljaju rast kada ljudi ispiraju usta crnim čajem pet puta po 30 sekundi tokom 15 dana, jer se polifenolni sastojci čaja koji se bore protiv zubnog plaka.
Komentari (0)