Odrasli

LJUDI ILI VOLE ILI MRZE CVEKLU: Ovo je pravi razlog zašto ima ukus zemlje i nije ono što mislite! (FOTO)

Cveklu najviše jedu Rusi i to kao poznatu čorbu boršč koju redovno konzumira i Vladimir Putin.

01.02.2024 10:40

LJUDI ILI VOLE ILI MRZE CVEKLU: Ovo je pravi razlog zašto ima ukus zemlje i nije ono što mislite! (FOTO)
Shutterstock

Zdrava ishrana je najbolji način da se ojača imuno sistem a cvekla je pravi eliksir koji će vas držati podalje od virusa ove zime. Cvekla je povrće izuzetno bogato antioksidansima i vitaminima koje pozitivno utiče ne samo na jačanje imuniteta već čuva organizam od mnogih drugih bolesti.

Utiče na regulisanje nivoa šećera, umanjuje rizik od srčanog i moždanog udara, olakšava rad creva jednom rečju podmlađuju organizam spolja i iznutra.

Međutim, uprkos svim benefitima za zdravlje mnogi ljudi izbegavaju da jedu cveklu jer, kako objašnjavaju, ima zemljani ukus. 

unsplash.com

Ukus zemlje u cvekli potiče od organskog jedinjenja geosmin

Ukus zemlje

Jedan od ključnih razloga zašto ljuudi vole ili mrze ovo povrće leži u jedinjenju koje se zove geosmin. Ovo organsko jedinjenje je odgovorno za proizvodnju zemljastog mirisa koji se često povezuje sa sveže obrađenom zemljom ili mirisom koji ostaje u vazduhu posle kiše.

Interesantno je da cvekla sadrži geosmin zbog prisustva vrste actinobakterija zvane Streptomyces u zemlji gde raste. Ovo jedinjenje se takođe nalazi i u drugim namirnicama sa zemljastim ukusom kao što su pečurke, šargarepa, blitva, pa čak i grožđe, objašnjavaju stručnjaci. 

Za razliku od opšteg verovanja, zemljasti ukus cvekle ne potiče zapravo od prave zemlje. Konzumiranje cvekle ne znači unošenje zemlje osim ako, naravno, nisu dobro oprane. Geosmin prisutan u cvekli je krivac za zemljani ukus koji neki smatraju odbojnim. 

Pixabay.com

Od cvekle se najčešće prave salate, čorba čak i kolači

 

Međutim, ima dosta ljudi kojima ovaj zemljasti ukus cvekle ne smeta. Postoje brojni načini na koje cvekla može da se pripremi, od soka za jačanje imuniteta, do salate, čorbe čak i kolača.

Cvekla je najcenjenija i najviše se jede u Rusiju jer na taj način ovaj narod se štiti od oštrih i hladnih zima. Rusi gotovo svaki dan jedu cveklu kroz zdravu čorbu zvanu boršč. Čak se i ruski predsenik Vladimir Putin više puta pohvalio kao je ova čroba redovna na njegovom meniju.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)