Prirodni lekovi

JAČA IMUNITET I POPRAVLJA KRVNU SLIKU: Dovoljno je pola čaše soka ujutru i virusi će vas zaobilaziti u širokom luku

Ovaj napitak se priprema za pet minuta a pije ujutru na prazan stomak.

04.10.2023 16:05

JAČA IMUNITET I POPRAVLJA KRVNU SLIKU: Dovoljno je pola čaše soka ujutru i virusi će vas zaobilaziti u širokom luku
shutterstock.com

Jesen i zima je vreme prehlada, gripa i brojnih virusnih infekcija koje će vas prikovati za krevet na barem nedelju dana. Osnov dobrog zdravlja je jak imunitet koji može da se suprostavi virusima i sačuva organizam od bolesti. Zdrava ishrana je najbolji način da se imuno sistem ojača, a sok od cvekle, jabuke, limuna i meda je pravi eliksir koji će podalje od vas držati viruse i prehladu ove jeseni i zime.

shutterstock.com

Stručnjak za ishranu ističe da bi cveklu trebalo što češće da koristimo u ishranu

Čaša puna vitamina

Cvekla je povrće izuzetno bogato antioksidansima i vitaminima koje pozitivno utiče ne samo na jačanje imuniteta već čuva organizam od mnogih drugih bolesti. Cvekla utiče na regulisanje nivoa šećera, umanjuje rizik od srčanog i moždanog udara, olakšava rad creva jednom rečju podmlađuju organizam spolja i iznutra. Kada se tome dodaju jabuka, šargarepa, limun i med koji su dobro poznati po svojim blagodetima po telo dobijete energetski napitak koji bukvalno podiže iz kreveta.

Kako ističe stručnjak za ishranu Sara Tompson Feriera iz klinike u Klivlendu cvekla je prepuna vitamina posebno B6 koji je odgovoran za obnovu ćelija.

- Zbog kombinacije jedinjenja koja se nalaze u cvekli, ona su u stanju da poboljša protok krvi, zdravlje arterija, utiče na smanjenje lošeg holesterola. Takođe, ima jaka antiupalna svojstva, reguliše krvni pritisak, pozitivno utiče na asmu, i što je najvažnije od svega jača naš imunitet koji je odbrana organizma od brojnih infekcija – objasnila je Sara.

Ona je ovo povrće nazvala draguljem među biljkama koje bi trebalo što češće da jedemo.

Za one koji nemaju vremena a ipak žele da iskoriste benefite cvekle nudimo recept za sok koji se priprema bukvalno za pet minuta. Kako se sve sprema u blenderu od svežih namirnica imaćete pri ruci izuzetno zdrav napitak. Dovoljno je da svako jutro popijete samo pola čaše ovog soka na prazan stomak i virusi će vas zaobilaziti u širom luku. Količinu potrebnih namirnica možete menjati i prilagođavati sopstvenim potrebama.

Sastojci:

  • 1 kg cvekle
  • pola kilograma kg šargarepe
  • 4 limuna
  • 3 jabuke
  • 1 kg meda

Priprema:

Cveklu očistite kao i šargarepu, jabuke i limun, isecite na manje komade i ubacite u blender. Sipajte med i sve dobro izblendirajte. Dobićete sok jarko crvene boje koji možete sipati u staklene flaše ili tegle i čuvati u frižideru. Sok daje najbolje rezultate ako se pije ujutru na prazan stomak, a dovoljno je pola čaše. Već posle deset dana svakodnevne upotrebe primetićete da se bolje osećate, imate više energije ali i raspoloženja.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)