Jesen i zima je vreme prehlada, gripa i brojnih virusnih infekcija koje će vas prikovati za krevet na barem nedelju dana. Osnov dobrog zdravlja je jak imunitet koji može da se suprostavi virusima i sačuva organizam od bolesti. Zdrava ishrana je najbolji način da se imuno sistem ojača, a sok od cvekle, jabuke, limuna i meda je pravi eliksir koji će podalje od vas držati viruse i prehladu ove jeseni i zime.
Čaša puna vitamina
Cvekla je povrće izuzetno bogato antioksidansima i vitaminima koje pozitivno utiče ne samo na jačanje imuniteta već čuva organizam od mnogih drugih bolesti. Cvekla utiče na regulisanje nivoa šećera, umanjuje rizik od srčanog i moždanog udara, olakšava rad creva jednom rečju podmlađuju organizam spolja i iznutra. Kada se tome dodaju jabuka, šargarepa, limun i med koji su dobro poznati po svojim blagodetima po telo dobijete energetski napitak koji bukvalno podiže iz kreveta.
Kako ističe stručnjak za ishranu Sara Tompson Feriera iz klinike u Klivlendu cvekla je prepuna vitamina posebno B6 koji je odgovoran za obnovu ćelija.
- Zbog kombinacije jedinjenja koja se nalaze u cvekli, ona su u stanju da poboljša protok krvi, zdravlje arterija, utiče na smanjenje lošeg holesterola. Takođe, ima jaka antiupalna svojstva, reguliše krvni pritisak, pozitivno utiče na asmu, i što je najvažnije od svega jača naš imunitet koji je odbrana organizma od brojnih infekcija – objasnila je Sara.
Ona je ovo povrće nazvala draguljem među biljkama koje bi trebalo što češće da jedemo.
Za one koji nemaju vremena a ipak žele da iskoriste benefite cvekle nudimo recept za sok koji se priprema bukvalno za pet minuta. Kako se sve sprema u blenderu od svežih namirnica imaćete pri ruci izuzetno zdrav napitak. Dovoljno je da svako jutro popijete samo pola čaše ovog soka na prazan stomak i virusi će vas zaobilaziti u širom luku. Količinu potrebnih namirnica možete menjati i prilagođavati sopstvenim potrebama.
Možda vas zanima…
Sastojci:
- 1 kg cvekle
- pola kilograma kg šargarepe
- 4 limuna
- 3 jabuke
- 1 kg meda
Priprema:
Cveklu očistite kao i šargarepu, jabuke i limun, isecite na manje komade i ubacite u blender. Sipajte med i sve dobro izblendirajte. Dobićete sok jarko crvene boje koji možete sipati u staklene flaše ili tegle i čuvati u frižideru. Sok daje najbolje rezultate ako se pije ujutru na prazan stomak, a dovoljno je pola čaše. Već posle deset dana svakodnevne upotrebe primetićete da se bolje osećate, imate više energije ali i raspoloženja.
Komentari (0)