Jela sa mesom

PASULJ SA KOLENICOM: Tradicionalni recept, bolji i od bakinog (FOTO)

Tražićete porciju više.

11.04.2024 08:00

PASULJ SA KOLENICOM: Tradicionalni recept, bolji i od bakinog (FOTO)
shutterstock.com

Pasulj je jedno od omiljenih domaćih jela, a može se praviti na nekoliko načina. Za one koji ga vole sa mesom, nema boljeg dodatka od dimljene kolenice. Ona mu daje poseban šmek.

Ukoliko nemate ideju šta da pripremite za ručak, Srećna republika donosi vam recept za sočni pasulj sa kolenicom na kojem će vam pozavideti čak i baka. Evo kako da napravite ovaj specijalitet.

 

Sastojci:

  • 3 kašike ulja
  • 1 glavica crnog luka
  • 3 šargarepe
  • manji komad paškanata
  • 400 g šarenog pasulja
  • 1 dimljena kolenica (manja)
  • 1 krompir
  • 1 kašičica soli
  • 1 kašičica suvog biljnog začina

Za zapršku:

  • 1/2 manje šolje ulja
  • 3 kašike brašna
  • 1 kašika mlevene slatke paprike

 

Priprema:

Pasulj i kolenicu prokuvati 15 minuta u dubljoj šerpi. Prosuti prokuvanu vodu i naliti novu. Iseći na kolutove jednu šargarepu, paškanat i krompir sitno iseckati i sve dodati u šerpu. U manju šerpicu staviti 3 kašike ulja i propržiti sitno iseckan crni luk i dve isečene na kockice šargarepe dva, tri minuta. Sipati propržen luk i šargarepu u šerpu gde se kuva pasulj. Kuvati na tihoj vatri oko 2 sata, tj dok se kolenica i pasulj ne skuvaju. Probati s vremena na vreme da li je kuvano. Začiniti po ukusu na kraju.

Zaprška: u manju šerpicu staviti pola šoljice ulja da se ugreje, dodati brašno i kratko pržiti dok ne dobije zlatnu boju, zatim dodati alevu papriku i još par sekundi propržiti. Dodati zapršku u šerpu i kuvati još 10 minuta.

 

BONUS VIDEO:

Komentari (0)