Jela bez mesa

POSNA PITA SA MLADIM LUKOM I SPANAĆEM: Manastirski recept koji uspeva i neiskusnim domaćicama!

Vrlo je izdašna i ukusna, a priprema se jednostavno i brzo.

07.04.2024 08:00

POSNA PITA SA MLADIM LUKOM I SPANAĆEM: Manastirski recept koji uspeva i neiskusnim domaćicama!
Shutterstock

U toku je Veliki Uskršnji post koji je izuzetno strog. Današnji praznik Blagovesti je vreme kada je dozvoljeno jesti ribu i koristiti ulje u pripremi hrane. Mnoge domaćice žale se da nije lako pripremati posnu hranu, jer treba napraviti ukusan obrok za porodicu. Zato je preporuka da se zaviri u manastirske kuvare gde postoje brojni recepti za preukusna jela. Monasi poste po svim pravilima pravoslavne crkve, ali ni u danima najstrožeg posta imaju energije za svakodnevne obaveze zahvaljujući ukusnim i zdravim jelima. Jedan od tih je i recept za pitu sa mladim lukom i spanaćem koji je toliko jednostavan da uspeva čak i neiskusnim domaćicama. 

Ova pita je vrlo je izdašna i ukusna, priprema se jednostavno i brzo, a koristi se zdravo, prolećno povrće koga sad ima u izobilju na našim pijacama. Posna pita sa mladim lukom i spanaćem je jedan od specijaliteta koji ćete rado praviti i kad prođu dani posta. Srećna republika vam poklanja manastirski recept za ovu pitu.

Sastojci:

Priprema:

Pirinač staviti da se kuva pet do šest minuta u dosta vode. Spanać očistiti i blanširati na kratko u vreloj vodi, pa ga iseći. Mladom luku odstraniti vrhove zelenih pera, očistiti ga i oprati. U šerpi zagrejati malo maslinovog ulja, dodati sitno iseckan mladi luk, spanać i prstohvat soli. Propržiti dok luk ne omekša uz povremeno mešanje. Dodati skuvan i oceđen pirinač i iseckane masline. Posoliti, ukoliko je potrebno, i pobiberiti po ukusu, ali vodite računa koliko soli stavljate jer su masline same po sebi slane.

Raširiti jednu koru, premazati je tanko uljem. Odozgo staviti drugu koru, postupak ponoviti, pa dodati treću koru na koju se rasporedi fil, pa urolati i složiti u podmazan pleh. Postupak ponavljati dok ima kora i fila, pa sve premazati uljem, pa ih peći u zagrejanoj rerni na 200 stepeni od 40 do 45 minuta. Kada se ispeče, prekriti je čistom krpom i ostaviti da se ohladi. Iseći na komade i poslužiti. 

BONUS VIDEO:

Komentari (0)