Pravoslavna crkva i njeni vernici ove godine Vaskršnji post dočekuju 18. marta. Ovaj post traje sedam nedelja, a završava se na najveći hrišćanski praznik Vaskrs. Za one koji se pridržavaju posta izazov može predstavljati pripremanje obroka, posebno ako inače ne jedu namirnice koje su redovne na meniju tokom narednih nedelja.
Krompir je, pak, univerzalna namirnica koju uglavnom svi jedu, kako deca tako i odrasli. Srećna republika donosi vam recepte za tri jela koja možete priremiti od ovog povrća i uživati u svakom zalogaju.
Krompir čorba
Sastojci:
- 4 veća krompira
- 1 manja glavica crnog luka
- 1 šargarepa
- 1 kocka za supu
- 1 kašičica aleve paprike
- 1 kašičica brašna
- 1,5 litar vode
- so, biber (po ukusu)
- peršunov list…po želji
- malo ulja za prženje
Priprema:
Na ulju propržiti sitno seckan crni luk, sipati brašno i alevu papriku, pa promešati. Usuti vode i staviti kocku za supu, dodati krompir sečen na kockice, kao i šargarepu, pa kuvati na laganoj vatri. Kada je povrće gotovo, čorbu posuti peršunom i služiti.
Krompir salata
Sastojci:
- 1 kg krompira
- 2 crvena luka
- 3 kašike maslinovog ulja
- 1 kašika sirćeta
- kašičica soli
- peršun za posipanje
Priprema:
Operite dobro krompir i stavite ga u šerpu, a potom dolijte odozgo vodu dok ne prekrije krompir, i stavite na ringlu da se skuva. S vremena na vreme proveravamo da li je voda isparila, ako je tako - dolivamo još vode. Kad je krompir skuvan, skinite mu ljusku, isecite ga na kolutove, dodajte mu oljušten i isečen crveni luk, prelijte maslinovim uljem i sirćetom, posolite po ukusu i bogato pospite iseckanim peršunovim lišćem.
Krompir iz rerne
Sastojci:
- 2 kg krompra
- 3 glavice crnog luka
- 4 kašičice vegete
- 2 kašičice aleve paprike
- 2 kašike brašna
Priprema:
Uključiti rernu na 220 stepeni.U rernu staviti tepsiju podmazanu uljem. Krompir oljuštiti i iseći na tanke kriške. Luk očistiti i sitno iseckati, sastaviti ga sa začinima i u njega uvaljiti krompir. Na kraju posuti krompir brašnom i dobro izmešati. Voditi računa da svaka kriškica bude ravnomerno začinjena. Sasuti u podmazan pleh. Naliti vode toliko da ogrezne i staviti da se peče. Vode je potrebno možda i 6 dl - neka dođe do vrha krompira. Sipajte vodu negde uz ivicu da ne sperete začine. Pecite dok krompir ne porumeni, odnosno dok voda ne ispari.
BONUS VIDEO:
Komentari (0)