Grčka torta je spoj neodoljivog fila i korice koje zahtevaju posebnu ljubav ili pripremu, ali zarad onoga što ćete dobiti - vredi! Mnogi će se oduševiti na prvi zalogaj, zato ne budite lenji i pripremite ovu poslasticu još danas!
U nastavku pogledajte recept za grčku tortu sa narandžom.
Sastojci:
Za kore (pravite 2 puta):
- 7 belanaca
- 150 g šećera
- 7 kašika mlevenog Plazma keksa (90 g)
- 7 kašika mlevenih oraha (75 g)
Fil:
- 14 žumanaca
- 180 g šećera
- 4 kašike brašna
- 1/2 l mleka
- 250 g maslaca ili margarina
- 200 g mlevenog keksa
- 200 g seckanih oraha
- 100 g čokolade
- 1 pomorandža
Glazura:
- 100 g čokolade
Za prelivanje kora:
- 100 ml soka od pomorandže
Priprema:
Umutite 7 belanaca sa 150 g šećera dok ne dobijete čvrst sneg, zatim dodajte mlevene orahe i mleveni keks. Stavite papir za pečenje u namašćen pleh (dimenzija 22x33 cm), sipajte smesu i pecite u prethodno zagrejanoj rerni na 200°C.
Probajte čačkalicom da li je kora pečena. Ohladite koru i pažljivo skinite papir. Ponovite postupak za drugu koru. Umutite 14 žumanaca sa 180 g šećera i 4 kašike brašna, pa postepeno dodajte mleko. Ostatak mleka zagrejte do ključanja, smanjite vatru i dodajte smesu sa žumancima.
Kuvajte uz stalno mešanje dok se fil ne zgusne. Ohladite fil. Umutite 250 g maslaca ili margarina s ohlađenim filom, zatim dodajte mleveni keks, seckane orahe, seckanu čokoladu i mlevenu pomorandžu (prethodno zamrznutu radi lakšeg mlevenja).
Printscreen/Youtube/Jednostavna kuhinja
Kore blago izbockajte viljuškom i natopite sokom od pomorandže. Filujte tortu: kora, fil, kora, fil. Ostavite tortu u frižider da se stegne pre nego što je prelijete glazurom. Glazuru pripremite tako što ćete istopiti 100 g čokolade s 60 g margarina, zatim dodajte jedno manje jaje i dobro umutite.
Možete koristiti mikser na najnižoj brzini ili umutiti ručno. Ova glazura daje sjaj i čini da ne puca prilikom sečenja. Druga opcija za glazuru je da rastopite 100 g čokolade s 3 kašike ulja.
Uživajte u ovoj predivnoj torti!
Komentari (0)