Slatkiši

GRČKA TORTA SA NARANDŽOM - spoj kremastog i hrskavog osvaja na prvi zalogaj: Ne budite lenji i spremite je već danas!

Ona se dopada čak i obožavaocima isključivo čokoladnih poslastica.

25.02.2025 08:01

GRČKA TORTA SA NARANDŽOM - spoj kremastog i hrskavog osvaja na prvi zalogaj: Ne budite lenji i spremite je već danas!
Printscreen/Youtube/Jednostavna kuhinja

Grčka torta je spoj neodoljivog fila i korice koje zahtevaju posebnu ljubav ili pripremu, ali zarad onoga što ćete dobiti - vredi! Mnogi će se oduševiti na prvi zalogaj, zato ne budite lenji i pripremite ovu poslasticu još danas!

U nastavku pogledajte recept za grčku tortu sa narandžom.

Sastojci: 

Za kore (pravite 2 puta): 

  • 7 belanaca 
  • 150 g šećera 
  • 7 kašika mlevenog Plazma keksa (90 g) 
  • 7 kašika mlevenih oraha (75 g) 

Fil: 

  • 14 žumanaca 
  • 180 g šećera 
  • 4 kašike brašna 
  • 1/2 l mleka 
  • 250 g maslaca ili margarina
  • 200 g mlevenog keksa
  • 200 g seckanih oraha 
  • 100 g čokolade 
  • 1 pomorandža 

Glazura: 

  • 100 g čokolade 

Za prelivanje kora: 

  • 100 ml soka od pomorandže

Priprema:

Umutite 7 belanaca sa 150 g šećera dok ne dobijete čvrst sneg, zatim dodajte mlevene orahe i mleveni keks. Stavite papir za pečenje u namašćen pleh (dimenzija 22x33 cm), sipajte smesu i pecite u prethodno zagrejanoj rerni na 200°C. 

Probajte čačkalicom da li je kora pečena. Ohladite koru i pažljivo skinite papir. Ponovite postupak za drugu koru. Umutite 14 žumanaca sa 180 g šećera i 4 kašike brašna, pa postepeno dodajte mleko. Ostatak mleka zagrejte do ključanja, smanjite vatru i dodajte smesu sa žumancima.

Kuvajte uz stalno mešanje dok se fil ne zgusne. Ohladite fil. Umutite 250 g maslaca ili margarina s ohlađenim filom, zatim dodajte mleveni keks, seckane orahe, seckanu čokoladu i mlevenu pomorandžu (prethodno zamrznutu radi lakšeg mlevenja). 

Printscreen/Youtube/Jednostavna kuhinja

Recept za grčku tortu sa narandžom

Kore blago izbockajte viljuškom i natopite sokom od pomorandže. Filujte tortu: kora, fil, kora, fil. Ostavite tortu u frižider da se stegne pre nego što je prelijete glazurom. Glazuru pripremite tako što ćete istopiti 100 g čokolade s 60 g margarina, zatim dodajte jedno manje jaje i dobro umutite. 

Možete koristiti mikser na najnižoj brzini ili umutiti ručno. Ova glazura daje sjaj i čini da ne puca prilikom sečenja. Druga opcija za glazuru je da rastopite 100 g čokolade s 3 kašike ulja.

Uživajte u ovoj predivnoj torti!

BONUS VIDEO:

Komentari (0)