Najlon torta je jedna od onih starinskih poslastica koja je ostala poznata i među mlađim generacijama. Iako se recept za ovu tortu prenosi već nekoliko decenija, pa poslastica sa krem bananicama i čokoladom i dalje osvaja srca i nepca svih koji je probaju.
Iako je najlon torta stara nekoliko decenija, tačan datum njenog nastanka nije poznat. Međutim, njena popularnost ne jenjava, a recept svaka domaćica mora da zna.
Sastojci:
Za koru:
- 7 belanaca
- 12 kašika šećera
- kašičica alkoholnog sirćeta
Za fil:
- 7 žumanaca
- 10 kašika šećera
- 120 grama skroba
- 250 grama maslaca
- 40 grama šlaga u prahu
- 1l mleka
- 10 krem bananica
- 200 grama čokolade za kuvanje
Priprema:
Belanca umutite sa šećerom, a onda nakon mućenja dodajte kašičicu alkoholnog sirćeta. Ponovo sve umutite i uključite rernu da se zagreje. U pleh dimenzija 37x27 cm (mereno je samo dno), stavite papir za pečenje, a ivice namažite uljem. Sipajte celu smesu za koru na dno i polako je zagladite. Pecite 90 minuta na 150 stepeni dok se korica ne osuši, kada prođe sat i po ostavite koricu u ugašenoj rerni.
U žumance dodajte šećer, a zatim gustin i mleko (od 1 litra 150 ml). Ostatak mleka sipajte u šerpu da se greje i pustite da provri. Pre nego što mleko provri, a dobro se zagrejalo, ulijte smesu i sve vreme mešajte dok se zgusne. Sve to radite na srednjoj vatri.
Kada se puding zgusnuo prebacite ga u posudu i pokrijte providnom folijom i ostavite da se ohladi.
Kada se korica ohladila, izvadite je iz kalupa. Otopite 200 g čokolade. U ohlađen puding dodaj maslac i umutite sve zajedno. Potom, umutite jednu kesicu šlaga sa 100 ml hladnog mleka. Umućenom pudingu dodajte umućeni šlag. Sve ponovo umutite i podelite na dva dela. U jedan deo dodajte otopljenu čokoladu, a u drugu iseckane krem bananice.
Na koru stavite čokoladni fil, pa preko fil od bananica i ponovo tortu premažite šlagom.
Prijatno!
Komentari (0)