Jela sa mesom

RECEPT ZA NAJSOČNIJE I NAJMEKŠE POHOVANO MESO: Uz provereni trik kuvara, biće bolje i ukusnije nego u kafani!

Izbegnite najčešće greške koje pravi većina domaćica.

31.01.2025 08:01

RECEPT ZA NAJSOČNIJE I NAJMEKŠE POHOVANO MESO: Uz provereni trik kuvara, biće bolje i ukusnije nego u kafani!
Shutterstock

Pohovano meso, bez obzira na to da li su u pitanju svinjske šnicle ili komadi belog pilećeg mesa, jedno je od omiljenih jela u Srbiji. Vole ga deca, ali i odrasli, a ovo jelo se lako kombinuje uz variva, pire kromir, pomfrit ili pečene krompire. Međutim, većina domaćica pravi greške zbog kojih im pohovano meso ostane tvrdo i suvo. Kako ističu profesionalni kuvari, tajna je u debljini šnicle. Da biste obezbedili da meso bude mekano i sočno nakon pohovanja mnogi preporučuju da istanjene šnicle sat do dva držite u marinadi. Na ovaj način će one ostati sočne, a i brže će se pohovati.

Greška koju, takođe, često pravi većina domaćica jeste da šnicle izvade iz frižidera i odmah ih nakon toga pohuju. Ako hladan i vlažan komad mesa stavimo u zagrejan tiganj, izazvaćemo prskanje ulja na sve strane, a i postoji i mogućnost da panirani deo jednostavno spadne s mesa i onda niste ništa uradili. Da biste ovo izbegli preporuka kuvara je da meso izvadimo ih frižidera pola sata pre paniranja i obavezno ga posušimo papirnim ubrusom pre stavljanja u jaje, brašno i prezle. Na taj način sprečićete odvajanje paniranog omotača od mesa kad ga stavite u vreo tiganj. Ne zaboravite da pohovano meso staviti na papirni ubrus nakon pečenja kako bi upio višak masnoće.

Srećna Republika vam poklanja recept za savršeno pohovano meso koje će spolja biti hrskavo, a unutra mekano i sočno. 

Sastojci:

  • 400 g svinjskih šnicli 
  • 100 g brašna
  • 100 g prezli
  • 3 jajeta
  • suvi biljni začin
  • malo bibera
  • 1/2 l jogurta

Priprema:

Meso isecite na šnicle, ako već nije, i istanjite tučkom, potom premažite svaku šnicle biljnim začinom sa obe strane, složite u dublju posudu i prelijte jogurtom. Ostavite ih u frižider oko jedan sat da meso dobro upije marinadu. Izvadite meso iz jogurta i ostavite ga pola sata van frižidera, prosušite papirnim ubrusom, pa ga tek onda pohujte. Penasto umutite jaja, pa svaki komad mesa prvo uvaljajte u obično prašno, potom u jaja i na kraju u prezle i pohujte na vrelom ulju. Kad prezle dobiju zlatnu boju izvadite šnicle na papirni ubrus da se ocede od viška masnoće.

Prijatno! 

BONUS VIDEO: 

Komentari (0)