Odrasli

DA LI JE SAŠIN STIL ŽIVOTA BIO RIZIK ZA OBOLEVANJE OD OVE VRSTE KANCERA? Evo šta je čuveni Popović redovno doručkovao, a jedan detalj posebno je privukao pažnju lekara!

Pokojni muzički producent je neko ko je vodio računa o zdravlju, ali ipak se dogodilo da je oboleo od jednog veoma agresivnog oblika kancera.

16.03.2025 19:30

DA LI JE SAŠIN STIL ŽIVOTA BIO RIZIK ZA OBOLEVANJE OD OVE VRSTE KANCERA? Evo šta je čuveni Popović redovno doručkovao, a jedan detalj posebno je privukao pažnju lekara!
Dragan Kadić, Shutterstock/BlurryMe

Smrt Saše Popovića (70) i dalje je bolna tema među njegovim prijateljima, poznanicima i svima koji su cenili njegov doprinos razvoju muzike, a koji ne mogu da poveruju da ga više nema. On je preminuo 1. marta u bolnici u Parizu od atipičnog raka želuca koji je otkriven kada su već metastaze zahvatile druge organe i kosti.

A do pre samo godinu dana niko, pa ni sam Popović, nije ni slutio da je bolestan. On, naime, nije konzumirao alkohol, nije pušio, bavio se sportom gotovo čitavog života, a poslednjih godina je više puta govorio u medijima kako praktikuje i zdrav način ishrane. Pa ipak, oboleo je i preminuo od raka. Zato ne čudi što njegov slučaj intrigira i lekare, jer po svemu što je radio, kao i po načinu života, trebalo je da ima dug i kvalitetan život, a opet se razboleo od opake bolesti zbog koje je i umro.

- Trudim se da doručkujem, ručam i večeram kod kuće. Osim kad snimamo "Zvezde Granda" onda imamo pauzu i obično večeramo oko šest sati. Što se tiče doručka, to mi supruga sprema, ali i nije neki doručak. Ja doručkujem crnu kafu bez šećera i jednu kiflu koju podelimo na četiri dela i istostiramo. To je moj doručak. Za ručak volim da jedem meso ili ribu sa salatom bez hleba, večera je takođe slična. Mora lagano da se jede da bi se održavala linija - rekao je Popović pre godinu i po dana.

Emil Čonkić

Saša Popović se hranio zdravo, bio je fizički aktivan i praktično je primenjivao skoro sve savete stručnjaka 

On je uvek bio i fizički aktivan, posebno leti.

- Leti sam uvek fit, jer sam već sa prvim suncem u Opatiji. Svakodnevno plivam, igram tenis, stoni tenis, jedem mnogo voća, salate začinjene maslinovim uljem i ribu. I to ne zato što pazim na jelovnik, već mi na moru ne prija teška i masna hrana. Samim tim, nemam problema ni sa kilogramima - ispričao je on svojevremeno. 

Međutim, lekarima je pažnju privukla njegova navika da ujutru pije kafu praktično na prazan stomak što nikako nije dobro za zdravlje, posebno kad se ova navika praktikuje godinama i decenijama, kako to većina ljudi, posebno u našoj zemlji, i čini.

Šoljica čiste crne kafe na prazan stomak podstičke stvaranje želudačne kiseline, što posebno smeta ljudima sa gastritisom. Čak ni zdravi stomaci nisu pošteđeni, jer pojačano lučenje kiseline za posledicu će imati nelagodu tokom jela i smetnje kod probave. Proteini koji se ne svare, izazivaju nadutost, gorušicu, povraćanje, iritaciju, upalu...Zato stručnjaci preporučuju da pre kafe pojedete barem krišku hleba, ako već ne možete da doručkujete, što bi bilo i najbolje. 

shutterstock.com

Kafa je sama po sebi kisela, pa kad se popije na prazan stomak dodatno podstiče stvaranje želudačne kiseline

Kako je objasnila gastroenterolog dr. Sunana Sohi sama kafa je kiselo piće. Naime, kafa ima pH vrednost od oko 5, dok naša želudačana kiselina ima pH oko 2, što ju čini kiselijom.

- Kofein podstiče proizvodnju hormona gastrina, koji je odgovoran za proizvodnju želudačane kiseline. Iako ovaj spoj pomaže u pokretanju procesa probave, on takođe povećava kiselost u želucu. Konačno, fenoli, koji se nalaze u kafi doprinose nivou kiselosti creva. Naš želudac, koji je ispunjen i sluzi koja ga štiti, trebalo bi da može da podnese kiselinu koju izaziva ispijanje kafe, ali zapravo sve zavisi od pacijenta - rekla je ona.

Kako je dodala, sve što jedete izaziva proizvodnju želudačane kiseline, ali kafa proizvodi više.

- Ako se osećate naduto ili imate bolove u gornjem delu stomaka i mučninu nakon što ste popili kafu na prazan stomak, znači da imate problem sa pojačanom želudačnom kiselinom. Zato je najbolje promeniti ovu naviku, pa kafu piti tek nakon doručka - dodala je Sohijeva, pozivajući se na istraživanja koja su objavljena u stručnom medicinskom časopisu Library of Medicine.

Naravno, mora se naglasiti da samo konzumiranje kafe na gladan stomak nikako nije jedini faktor koji sigurno dovodi do pojave bilo kog raka, već je, nažalost, u pitanju splet mnogobrojnih okolnosti, što je očigledno bilo tako i u Popovićevom slučaju.   

BONUS VIDEO:

Komentari (0)