Odrasli

4 ZNAKA da vam je slab IMUNITET i 5 SAVETA da ga ojačate

Stalno unosite vitamine u organizam i osećate da nemate energiju i da ste iscrpljeni. Možda je vaš imuni sistem pao i treba da za njega učinite mnogo više. Nije samo do hrane, razmislite o kvalitetu života koji vodite i biće vam jasno.

05.04.2022 20:00

4 ZNAKA da vam je slab IMUNITET i 5 SAVETA da ga ojačate
unplash

Imunitet je pokazatelj našeg opšteg zdravstvenog stanja i svako ko se našao u situaciji da mu imunitet zakaže zna šta to znači. U kakvom vam je stanju imunitet ne može se odrediti nikakvim rendgenskim snimkom niti biopsijom ili nekim testom ali određeni znaci mogu upućivati na to da li je on narušen i da li biste trebali da obratite posebno pažnju npominju imunolozi.

1. Često se razbolevate

Doktorka imunlog Heder Modej ističe da je ovo prvi pokazatelj da vam je imunitet slab. Tokom godine dve do tri prehlade pretrpi svaki organizam i u proseku za nedelju dana ojača. Međutim ako ti simptomi traju duže to može biti odgovor vašeg imunog sistema da se sporije oporavlja i da mu treba vremena. Kroz osnovne komponente poput kašlja, proizvodnje sluzi i stomačne kiseline, imuni sistem kao prva linija odbrane pokušava da spreči štetne materije i bacile da prodru u naše telo.

unplash

Bolest ili sporiji oporavak utiču na imuni sistem

2. U stalnom ste stresu

Stručnjaci tvrde da određene vrste stresa su dobre za naše zdravlje. Kratkoročni stres poput gužve u saobraćaju pomaže telu da npuni zaštitne mehanizme u trenu. Akutni stres pomaže u jačanju imunološkog sistema u kratkom roku. Međutim dugotrajan stres može biti okidač za bolesti  može dovesti do povećanih infekcija  i lošeg oporavka od bolesti.Istraživanja su pokazala da i duže epizode stresa mogu pogoršati pojedina imunološka oboljenja i mogu izazvati razne alergijske reakcije.

unplash

Reducirajte stres jer je on okidač za slab imunitet

3. Često dobijate herpes

Virusi koji izazivaju herpes i herpes su oba u porodici herpes virusa. Jednom ako ste se zarazili ovim virusom on prelazi u stanje mirovanja i kada ste pod stresom ili vaš imunitet oslabi on će se uvek aktivirati. Ukoliko se više puta aktivira to je alarm da vašem imunitetu treba pojačanje.

4. Uzimate lekove koji slabe imuni sistem

Iako su mnogi lekovi bitni u terapiji za lečenje određenih bolesti  oni mogu biti imunosupresivni tvrdi doktor Modej. Kortikosteroidi su jedni od njih. A takođe i česta upotreba probiotika može narušiti crevni mikrobiom što se takođe odražava na imunološki sistem.

 

Pitate se kako da ojačate slab imunitet i šta treba izbegavati. Trebalo bi da se pridržavate mnogo toga.

1. Nahranite organizam

Hrana je najbolji saveznik zdravom i jakom imunitetu.  On zahteva obilje hrane bogate vitaminom C i beta karotenom. Sveže voće i povrće i zeleno lisnato povrće poput kelja , kupusa i brokolija sadrži upravo to. Minerale cink i selen možete pronaći u orašastim plodovima i nekim vrstama mesa. Unesite pečurke u iskhranu, začine pput ruzmarina, karanfila i kurkume.

unplash

Hrana je dobar saveznik u jačanju imuniteta

2. Izađite na sunce

Ne samo da ćete biti raspoloženiji 10-15 minuta provedenih na suncu obezbediće vam dovoljnu količinu vitamina D, a o je izuzetno važan u izgradnji dobrog imuniteta. Nizak nivo vitamina D ukazuje na razne imunološke bolesti ali i na Kovid zbog toga ga je važno dopunjavati, a najbolje je na suncu.

3. Spavajte redovno

Kvalitet i količina sna su takođe bitni za naš imunitet. Hroničan nedostatak sna povezan je sa upalama i infekcijama. Naše telo dok odmara, ćelije imunog sistema usmeravaju napor i energiju da nas zaštite od bakterija i virusa.

unplash

Za zdravlje je bitan i san

4. Prestanite sa pušenjem

Cigarete su štetne za repiratorni trakt koji je prva prepreka ulasku ulasku virusa i bakterija u vazduh.

5. Ograničite ili izbacite alkohol

Alkohol ima negativne efekte na većinu naših urođenih ili adaptivnih imunih ćelija. Prekomerno opijanje oštećuje sluznicu gastrointestinalnog trakta što remeti funkciju barijere creva i izaziva upalu.

Jedan od važnijih načina kako da izgradte jak imunitet je da naučite da upravljate stresom kojem ste izloženi.  To možete da učinite kroz različite oblike vežbanja disanja, meditaciju i druge oblike opuštanja. Nemojte svoje zdravlje da zanemarujete jer imunološki sistem obezbeđuje nesmetano funkcionisanje čitavog organizma.

VIDEO BONUS:

 

 

 

 

 

Komentari (0)