Slatkiši

EGZOTIČNA POSLASTICA: Baklava sa višnjama, recept koji mami sva čula!

Ni sami nećete verovati koliko je ukusna.

11.02.2024 08:00

EGZOTIČNA POSLASTICA: Baklava sa višnjama, recept koji mami sva čula!
shutterstock.com

Ukoliko vam se jede nešto slatko, domaće, a opet neobično Srećna Republika ima pravo rešenje za vas. Isprobajte naš recept za baklavu sa višnjama. Ovakva baklava je među najsočnijim, a recept će vas oduševiti.

Sastojci:

  • pakovanje kora za baklavu (oko 500g)
  • 250 g putera, otopljenog
  • 300 g višanja, očišćenih i odmrznutih 
  • 200 g mlevenih oraha
  • 150 g šećera
  • kašičica cimeta
  • šolja vode
  • šolja šećera
  • kašika limunovog soka
  • kašika meda

Priprema:

Zagrejte rernu na 180°C. U posudi pomešajte mlevene orahe, šećer i cimet. Na dnu pleha (oko 22x33 cm) stavite jednu koru, pa je premažite otopljenim puterom. Ponavljajte ovaj postupak dok ne potrošite polovinu kora.

Preko kora stavite sloj mešavine sa orasima. Zatim dodajte višnje ravnomerno raspoređene preko oraha. Preostalim korama ponovite postupak slaganja, svaku koru premažite puterom.

Kada završite sa korama, isecite baklavu na željene oblike, npr. kvadrate.

Pecite baklavu u prethodno zagrejanoj rerni oko 45-50 minuta, dok ne dobije lepu zlatno-smeđu boju.

Dok se baklava peče, pripremite sirup: u šerpu sipajte vodu, šećer, limunov sok i med. Kuvajte na srednjoj temperaturi dok se šećer ne rastopi i ne dobijete gust sirup. Kada je baklava pečena, izvadite je iz rerne i odmah prelijte pripremljenim sirupom.

Ostavite baklavu da se potpuno ohladi i upije sirup pre nego što je poslužite.

Uživajte u ovoj ukusnoj poslastici!

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na Telegramu i Vajberu. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)