Slatkiši

ČOKOLADNI KOLAČ SA BOROVNICAMA: Sočan i mekan, a oduševiće svakog!

Priprema je jednostavna i brza, a većinu sastojaka već imate kod kuće.

31.05.2024 08:00

ČOKOLADNI KOLAČ SA BOROVNICAMA: Sočan i mekan, a oduševiće svakog!
instagram-printscreen-iz_moje_kuhinje_

Čokoladni kolač sa savršenim spojem čokolade i borovnica, sigurno će postati omiljeni desert u vašem domu. Priprema je jednostavna i brza, a većinu sastojaka već imate kod kuće. Mekan i sočan sa laganim kremom od sira i voćem, ovaj kolač oduševiće baš svakog ljubitelja slatkiša. Voće možete menjati prema vašim željama, a kolač možete napraviti i sa kremom od karamele. Zato je ovaj recept idealan za sve prilike.

Sastojci:

  • 180 ml tople kafe (1,5 vrećica instant kafe)
  • 180 g brašna
  • kašika gustina
  • 150 g šećera
  • 75 g smeđeg šećera
  • 35 g kakaa
  • 3/4 kašičice praška za pecivo
  • 3/4 kašičice sode bikarbone
  • prstohvat soli
  • 80 ml ulja
  • 135 g kisele pavlake
  • 2 veća jaja sobne temperature
  • 2 kašičice ekstrakta vanile

Krem:

  • 125 g borovnica
  • 100 g maslaca
  • 200 g krem sira
  • 280 g šećera u prahu
  • kašičica ekstrakta vanile

Priprema:

Kalup dimenzija 20×20 cm obložite papirom za pečenje. Skuvajte kafu i ostavite da se malo ohladi. U posudi sjedinite sve suve sastojke: brašno, gustin, šećer, smeđi šećer, kakao, prašak za pecivo, sodu bikarbonu i prstohvat soli. U drugoj posudi sjedinite mokre sastojke: ulje, kiselu pavlaku, jaja i vanilin ekstrakt. Kratko ih ručno izmešajte.

Mokre sastojke dodajte u posudu sa suvim sastojcima i mešajte dok smesa ne postane glatka, bez grudvica. Izlijte smesu u pripremljeni kalup i pecite u prethodno zagrejanoj rerni na 170°C oko 10 minuta. Kada je pečeno, izvadite kolač iz kalupa i ostavite da se potpuno ohladi.

Borovnice kuvajte na laganoj vatri 5 do 10 minuta dok ne omekšaju. Potom ih propasirajte mikserom i ostavite da se ohlade. U posudi izmiksajte maslac i šećer dok ne postanu kremasti. Dodajte krem sir i 2-3 kašike pirea od borovnica, a ostatak sačuvajte za ukrašavanje.

Na ohlađeni biskvit ravnomerno nanesite krem. Preko krema kašikom nanesite preostali pire od borovnica na nekoliko mesta, pa sve išarajte špatulom. Ostavite da se kolač stegne, isecite na kocke i poslužite.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)