Slatkiši

MORATE DA PROBATE NITRIJANSKE KOCKE: Starinski recept za savršen letnji slatkiš

Osvojiće vas na prvi zalogaj.

11.06.2024 08:00

MORATE DA PROBATE NITRIJANSKE KOCKE: Starinski recept za savršen letnji slatkiš
youtube-printscreen-Jednostavna kuhinja

Nitrijanske kocke su tradicionalni kolači, poznati po svom bogatom ukusu i jednostavnoj pripremi. Ovaj recept je savršen za sve ljubitelje slatkiša koji vole da uživaju u tradicionalnim poslasticama.

Ovi slatkiši će sigurno obradovati vaše nepce svojom kombinacijom ukusa i tekstura, a priprema ovog tradicionalnog recepta će vam pružiti uživanje u kuhinji. Uživajte u letu uz ove ukusne nitrijanske kocke koje će vas vratiti u prošlost svojim autentičnim ukusom.

Sastoci:

Sastojci za testo:

  • 300 g brašna
  • 200 g šećera
  • 200 g putera ili margarina
  • 4 jaja
  • vanilin šećer
  • prašak za pecivo
  • kašika kakao praha
  • 4 kašike mleka

Sastojci za fil:

  • 200 ml mleka
  • 200 g šećera
  • 200 g mlevenih oraha
  • 200 g putera ili margarina

Sastojci za glazuru:

  • 200 g čokolade za kuvanje
  • 2-3 kašike ulja

Priprema:

Za pripremu testa, prvo umutite puter sa šećerom i vanilin šećerom dok ne postane penast, a zatim dodajte jedno po jedno jaje, muteći između svakog dodavanja. Nakon toga, umešajte brašno pomešano sa praškom za pecivo. Zatim podelite smesu na dva dela, te u jedan deo dodajte kakao prah i mleko, dobro izmešajte. U pleh obložen papirom za pečenje, sipajte prvo svetli deo smese, a preko njega tamni deo. Pecite u prethodno zagrejanoj rerni na 180°C oko 20-25 minuta, ili dok čačkalica ne izađe suva iz testa. Ostavite da se ohladi.

Priprema fila:

Zagrejte mleko sa šećerom dok se šećer ne rastopi, a zatim dodajte mlevene orahe i kuvajte na laganoj vatri dok ne dobijete gustu smesu. Nakon toga, umešajte puter ili margarin dok se ne rastopi i sjedini sa smesom. Ostavite fil da se malo prohladi, pa ga ravnomerno nanesite preko ohlađenog kolača.

Priprema glazure:

Otopite čokoladu za kuvanje sa uljem na pari ili u mikrotalasnoj pećnici , prelijte glazuru preko fila i ravnomerno je rasporedite. Kada se glazura stegne, kolač isecite na kocke.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)