Mnogi su bar jednom do sada jeli šnenokle. To je slatkiš koji ili volite ili ne volite, a mnogima se već na prvi zalogaj svide. Priprema deluje komplikovano, ali ako se malo potrudite, videćete da nije.
Pogledajte recept za šnenokle.
Sastojci:
- litar mleka
- 5 kašika šećera
- 5 jaja
- 2 kesice vanilinog šećera
- 2 i po kašike brašna
Priprema:
Mleko sipajte u šerpu i stavite na ringlu da se greje na srednju temperaturu. Dok se mleko greje odvojite žumanca od belanaca. Belanca mutite postepeno sve dok smesa ne postane čvrsta i kada je okrenete da ne može da se prospe iz činije. Zato nemojte mikser da stavite na najbrže već na početno, pa tek onda kako budete mutili pojačavajte. Kada je mleko proključalo, smanjite ringlu na najmanje što može.
Supenom kašikom ubacujte umućena belanca u mleko polako spuštajte u mleko, sporo i bez pritiskanja. U mleku šnenokle treba da se oblikuju. Kada su se belanca malo povećala u mleku i očvrsnula, onda ih vadite i stavljajte u činiju koju ćete koristiti za služenje.
Žumanca koja su vam ostala umutite sa šećerom. Dodajte brašno kao što piše iznad i veoma malo mleka pa umutite sve dok smesa ne bude ujednačena. Mleko ponovo stavite na ringlu da se zagreje i proključa i ulijte žutu smesu od žumanaca u to. Kada se smesa zgusnula onda time prelijte belanca.
Možete posuti malo mlevenim keksom na vrhu ili samo ovako jesti.
Prijatno!
BONUS VIDEO:
Možda vas zanima…
Komentari (0)