Ćufte su jedno od omiljenih starinskih jela koje se radovno nalazilo na trpezama širom Srbije. Veruje se da su ovaj specijaliet na naše prostore doneli Turci tokom osvajanja na Balkanu.
Međutim, malo je poznato da su prve ćufte pravili Kenezi, preuzeli Persijanci i tako je stiglo do Turaka i kasnije na Balkan. Pravi se od mlevenog mesa koje se potom krčka u paradajz sosu. Mnoge domaćice imaju problem da im se ćufte raspadnu tokom kuvanja. Do ovog problema dolazi kad je meso suviše suvo zato je najbolje kombinovati juneće i svinjsko meso.
Sveže samleveno meso profesionalni kuvari mese uz dodatak vode i sode bikarborne koja će učiniti da ćufte budu mekane, ali da se ne raspadnu.
Srećna republika vam poklanja tradicionačlan recept za ćufte u paradajz sosu.
Sastojci:
- 500 g mešanog mlevenog mesa
- 1 jaje
- 1 glavica crnog luka
- 3 čena belog luka
- 2 kašike prezli
- 2 kašičice suvog biljnog začina
- so
- biber
- 2 kašičice slatke mlevene paprike
- 1 kašika sode bikarbone
- 100 ml vode
Sos:
- 500 ml pasiranog soka od paradajza
- 6 dl vode
- 50 ml ulja
- 3 kašike brašna
- so
Priprema:
Izmešati sve navedene sastojke za ćufte. Luk sameljite ili izrendajte pre nego što ih pomešate sa mesom. Začinite i ostavite meso najmanje pola sata u frižideru, zatim oblikovati loptice željene veličine. Blago ih propržite u tiganju sa malo ulja kako bi se uhvatila fina korica.
Sos: U ostatak masnoće u kojoj ste pržili ćufte dodajte pasirani paradajz, izmešati i polako dodajte vodu u koju ste razmutili brašno. Na ovaj način ćete izbeći stvaranje grudvica.
Komentari (0)