Gurabije, omiljeni keks iz našeg detinjstva, vraćaju nas u topla sećanja na božićne praznike i svakodnevne trenutke uz kafu ili čaj. Ovaj starinski klasik koji su pravile naše bake ostaje nezamenjiv deo naše tradicije.
Mirisa limunovog soka i korice, kao i vanilin šećera, gurabije nas mame svojim jedinstvenim ukusom. Dodatak pečenih seckanih oraha i kristal šećera na površini pruža neodoljiv krckavi užitak, a evo recepta za vas.
Sastojci:
200 g masti
100 g šećera
2 vanilin šećera
1 jaje
Možda vas zanima…
1 žumance
sok i korica 1 limuna
500 g oštrog brašna
Za premaz i posip:
1 belance
75 g krupno seckanih oraha
50 g šećera
Priprema:
Testo:
U posudi mikserom izmutite mast, šećer i vanilin šećer dok ne postane penasto. Dodajte jaje, žumance, sok i koru limuna. Nastavite mikserom mutiti. Dodajte polovinu brašna i sve dobro izmešajte. Potom dodajte ostatak brašna i zamesite rukom u kompaktno testo koje se ne lepi za ruke. Formirajte testo u loptu, umotajte je u prozirnu foliju i stavite u frižider na 20-ak minuta.
Posip:
Krupno seckane orahe pomešajte sa šećerom.
Izrada gurabija:
Zagrejte rernu na 180 stepeni. Testo izvadite iz frižidera i razvaljajte ga na 5-6 mm debljine na pobrašnjenoj radnoj površini. Modlicama vadite kekse i ređajte ih na pleh obložen papirom za pečenje. Premažite kekse umućenim belancetom koristeći silikonsku četkicu. Pospite svaki keks mešavinom seckanih oraha i šećera, blago pritiskajući prstom da se posip lepi. Pecite gurabije u zagrejanoj rerni 15-18 minuta, dok ne porumene. Nakon pečenja, čuvajte ih u limenoj kutiji da bi ostale svežije i prhkije.
Komentari (0)