Slatkiši

SLATKIŠ NAŠEG DETINJSTVA KOJI SVI RADO JEDEMO: Evo kako da spremite gurabije - na starinski način!

Evo kako se pravi ova ukusna poslastica koja savršeno ide uz kafu ili čaj.

27.06.2024 08:01

SLATKIŠ NAŠEG DETINJSTVA KOJI SVI RADO JEDEMO: Evo kako da spremite gurabije - na starinski način!
Sergii Koval / Alamy / Alamy / Profimedia

Gurabije, omiljeni keks iz našeg detinjstva, vraćaju nas u topla sećanja na božićne praznike i svakodnevne trenutke uz kafu ili čaj. Ovaj starinski klasik koji su pravile naše bake ostaje nezamenjiv deo naše tradicije.

Mirisa limunovog soka i korice, kao i vanilin šećera, gurabije nas mame svojim jedinstvenim ukusom. Dodatak pečenih seckanih oraha i kristal šećera na površini pruža neodoljiv krckavi užitak, a evo recepta za vas.

Sastojci:

200 g masti

100 g šećera

2 vanilin šećera

1 jaje

1 žumance

sok i korica 1 limuna

500 g oštrog brašna

Za premaz i posip:

1 belance

75 g krupno seckanih oraha

50 g šećera

Priprema:

Testo:

U posudi mikserom izmutite mast, šećer i vanilin šećer dok ne postane penasto. Dodajte jaje, žumance, sok i koru limuna. Nastavite mikserom mutiti. Dodajte polovinu brašna i sve dobro izmešajte. Potom dodajte ostatak brašna i zamesite rukom u kompaktno testo koje se ne lepi za ruke. Formirajte testo u loptu, umotajte je u prozirnu foliju i stavite u frižider na 20-ak minuta.

Posip:

Krupno seckane orahe pomešajte sa šećerom.

Izrada gurabija:

Zagrejte rernu na 180 stepeni. Testo izvadite iz frižidera i razvaljajte ga na 5-6 mm debljine na pobrašnjenoj radnoj površini. Modlicama vadite kekse i ređajte ih na pleh obložen papirom za pečenje. Premažite kekse umućenim belancetom koristeći silikonsku četkicu. Pospite svaki keks mešavinom seckanih oraha i šećera, blago pritiskajući prstom da se posip lepi. Pecite gurabije u zagrejanoj rerni 15-18 minuta, dok ne porumene. Nakon pečenja, čuvajte ih u limenoj kutiji da bi ostale svežije i prhkije.

BONUS VIDEO: 

Komentari (0)