Jela bez mesa

POGAČA SA SIROM: Meka kao duša sa hrskavom koricom po bakinom receptu

Nekad davno majke su svoje ćerke od malih nogu učile da mese hleb.

24.06.2024 08:01

POGAČA SA SIROM: Meka kao duša sa hrskavom koricom po bakinom receptu
Shutterstock

U srpskoj kuhinji pogača zauzima veoma važno mesto. Ova vrsta hleba nekad se pravila za praznike i posebne prilike, zato što se smatrala malim luksuzom domaćica. Tako je nastala i čuvena izreka:"Traži preko hleba - pogaču" kojom se opisuje osoba koja želi više od onoga što ima. 

Kod nas se pripremaju posne i mrsne pogače, a naše bake su bile pravi majstori da naprave najukusnije pogače. Nekad davno majke su svoje ćerke od malih nogu učile da mese hleb i pogače, pa nije postojala devojčica koja do puberteta nije savladala ovu veštinu. Svaka domaćica je imala nekus svoju malu tajnu, a pogača je morala bude mekana što bi se reklo kao duša.

Srećna republika vam donosi recept za pogaču sa sirom po bakinom receptu koja je toliko jednostavna za pripremu da su je nekad pravile i devojčice.     

Sastojci:

  • 1 kg brašna
  • 300 ml mlake vode
  • 1 kocka kvasca
  • 1 kašičica šećera
  • 1 supena kašika soli
  • 300 g sira
  • 1 žimance
  • malo ulja za podmazivanje tepsije

Priprema:

U dublju posudu sipajte mlaku vodu, dodajte kvasac i šećer, a potom ostavite 5 minuta da nadođe. Postepeno dodajte brašno uz stalno mešanje varjačom dok smesa ne postane gusta. Istresite je na podlogu koju ste posuli brašnom i mesite rukom uz dodavanje brašna dok se ne dobijete meko testo. Ostavite da nadođe oko 30 minuta.

Testo podelite na 4 loptice. Svaku razvučemo oklagijom dodajemo sir, a potom uvijamo kao rolat, koji se sečen a kriške debljine oko 2 cm koje se ređaju u podmazanu tepsiju. Isti postupak ponovite i sa preostale 3 loptice testa. Poređane komade premažite sa žumancetom i pogaču ubacite u prethodno zagrejanu rernu na 180 stepeni.

Pecite oko 40 minuta, izvadite iz rerne i ostavite da se pogača dobro ohladi. Nemojte je pokrivati kako bi imala finu, hrskavu koricu.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)