Jela bez mesa

DOMAĆE KIFLE KAO IZ PEKARE: Meke kao pamuk, a sve zbog jednog tajnog sastojka

Jednostavno i lako ih možete pripremiti u sopstvenom domu.

25.06.2024 08:01

DOMAĆE KIFLE KAO IZ PEKARE: Meke kao pamuk, a sve zbog jednog tajnog sastojka
shutterstock.com

Kifla je vrsta peciva koja može biti slana ili sa slatkim punjenjem. Za ljubitelje testa topla i ukusna kofla je najveće zadovoljstvo koje ne mogu da odbiju.

Najčešće se prave u pekarama, ali ih možete lako i jednostavno pripremiti i u sopstvenom domu. Međutim, često se dešava da domaće kifle ne budu tako mekane i vazdušaste kao one pekarske. 

Tajna je u dodavanju malo sirćeta koje će dodatno podstaći testo da poraste i bude vazdušasto i fini, a neće se osećati kad budu gotove. Osim toga, pekari preporučuju da u kvasac nikad ne dodajete so već samo malo brašna, zato što ovaj začin može da uspori rast kvasca. 

Pekari izbegavaju da kvasac stave da nadođe u mleko, već koriste isključivo toplu vodu. Prvo, na ovaj način dobijate kifle koje mogu biti i posne, drugo ovim dodatno pojeftinjuju proizvodnju.

Srećna republika vam poklanja recept za domaće kifle koji će vas oduševiti.

Sastojci:

  • 500 g brašna
  • 1 kocka svežeg ili kesica suvog kvasca
  • 250 ml vode
  • 60 ml ulja
  • 1 kašika šećera
  • 1 kašika soli
  • 1 kašika sirćeta
  • morska so, susam i kim za posipanje

Priprema:

Polovinu vode zagrejte da bude mlaka, pa u njoj razmutite kvasac, kašiku šećera i kašiku brašna. Ostavite da odstoji pet minuta dok kvasac ne počne da se podiže.

U vanglicu za mešenje sipajte sirće i ulje, razmutite i sipajte kvasac. Dodajte brašno i so, pa mesite testo dok ne počne da se odvaja od ivica posude. Prekrijte posudu pamučnom krpom i ostavite testo da narasta narednih sat vremena. Posle sat vremena ga premesite, pa pustite da narasta još pola sata.

Prebacite testo na pobrašnjenu radnu površinu, podelite ga na 24 dela, svaki deo razvaljajte oklagijom, pa formirajte kifle i ređajte ih u podmazan pleh. Svaku kiflu premažite vodom, pospite krupnom morskom solju, kimom ili susamom i pecite u rerni zagrejanoj na 230 stepeni oko 20 minuta. Pečene kifle ostavite da se ohlade i nemojte ih pokrivati kako bi ostala hrskava korica.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)