Jela bez mesa

OVO JE DESERT KOJI JE TRAMP UVEK PRIPREMAO GOSTIMA U BELOJ KUĆI: Gotov je za tren, a omiljena je poslastica i Srbiji!

Iskoristite ovaj dan da probate pitu s višnjama na malo drugačiji način, a opet toliko ukusnu.

bySrećna Republika

10.11.2024 08:02

OVO JE DESERT KOJI JE TRAMP UVEK PRIPREMAO GOSTIMA U BELOJ KUĆI: Gotov je za tren, a omiljena je poslastica i Srbiji!
Tanjug/AP Photo/Alex Brandon, Shutterstock

Pita od višanja u Americi je jedna od omiljenih poslastica, i uz pitu od jabuka nosi status simbola američke kuhinje. Takođe, čuvena "cherry pie" je jedan od omiljenih slatkiša i Donaldu Trampu, ljubitelju klasičnih američkih jela.

Dok je bio predsednik u prethodnom mandatu, ta pita se nalazila na jelovnicima raznih svečanosti i službenih večera u Beloj kući. Tramp je želeo da se pita poslužuje kao deo šireg menija za goste, budući da predstavlja tradicionalnu američku kuhinju koju on voli da ističe. Servirao ju je i na proslavama Dana zahvalnosti i Dana nezavisnosti.

Sastojci:

Za testo:

  • glatko brašno
  • maslac
  • šećer
  • cimet
  • hladna voda

Za nadev: 

  • očišćene višnje ili višnje iz kompota
  • šećer
  • cimet
  • gustin
  • vanilin šećer

Priprema: 

Počnite s pripremom testa, a idealno je za njega koristiti multipraktik. Ako ga nemate, koristite mikser. U posudi sjedinite brašno, šećer, so i cimet, izmešajte, pa dodajte na kockice izrezan maslac. Lagano sjedinite rukama, pa nastavite mikserom. Postepeno dodajte hladnu vodu. Mešajte do mrvičaste, ali kompaktne teksture, pa lagano zamesite i podelite u dva dela, veći i manji. Ohladite u frižideru

Za nadev izmešajte višnje sa šećerom, vanilin šećerom, cimetom i gustinom. 

Razvaljajte oba testa, veće kao donje, a manje kao gornje. Donje testo prebacite u namašćeni okrugli kalup, stavite na njega nadev od višanja, pa ga poklopite gornjim testom i pritisnite rubove. Testo premažite jajetom, posipajte šećerom, zarežite četiri crtice, pa stavite u prethodno zagrejanu rernu. Pita je pečena kada je testo zlatne boje, a nadev počne u mehurićima da izlazi iz proreza. 

Uživajte! 

BONUS VIDEO: 

Komentari (0)