Pita od višanja u Americi je jedna od omiljenih poslastica, i uz pitu od jabuka nosi status simbola američke kuhinje. Takođe, čuvena "cherry pie" je jedan od omiljenih slatkiša i Donaldu Trampu, ljubitelju klasičnih američkih jela.
Dok je bio predsednik u prethodnom mandatu, ta pita se nalazila na jelovnicima raznih svečanosti i službenih večera u Beloj kući. Tramp je želeo da se pita poslužuje kao deo šireg menija za goste, budući da predstavlja tradicionalnu američku kuhinju koju on voli da ističe. Servirao ju je i na proslavama Dana zahvalnosti i Dana nezavisnosti.
Sastojci:
Za testo:
- glatko brašno
- maslac
- šećer
- cimet
- hladna voda
Za nadev:
- očišćene višnje ili višnje iz kompota
- šećer
- cimet
- gustin
- vanilin šećer
Priprema:
Počnite s pripremom testa, a idealno je za njega koristiti multipraktik. Ako ga nemate, koristite mikser. U posudi sjedinite brašno, šećer, so i cimet, izmešajte, pa dodajte na kockice izrezan maslac. Lagano sjedinite rukama, pa nastavite mikserom. Postepeno dodajte hladnu vodu. Mešajte do mrvičaste, ali kompaktne teksture, pa lagano zamesite i podelite u dva dela, veći i manji. Ohladite u frižideru.
Za nadev izmešajte višnje sa šećerom, vanilin šećerom, cimetom i gustinom.
Razvaljajte oba testa, veće kao donje, a manje kao gornje. Donje testo prebacite u namašćeni okrugli kalup, stavite na njega nadev od višanja, pa ga poklopite gornjim testom i pritisnite rubove. Testo premažite jajetom, posipajte šećerom, zarežite četiri crtice, pa stavite u prethodno zagrejanu rernu. Pita je pečena kada je testo zlatne boje, a nadev počne u mehurićima da izlazi iz proreza.
Uživajte!
Komentari (0)