Slatkiši

LENJA PITA SA VIŠNJAMA PO DOMAĆEM RECEPTU: Sočni zalogaji kojima nećete odoleti!

Slatko-kisela kombinacija ukusa čini ovaj kolač posebnim.

19.04.2023 06:01

LENJA PITA SA VIŠNJAMA PO DOMAĆEM RECEPTU: Sočni zalogaji kojima nećete odoleti!
shutterstock.com

Lenja pita sa višnjama jedan je od omiljenih recepata naših baka. Taj sočni kolač jednostavno se pravi, pa je i danas rado viđena poslastica u svakom domu. Njega možemo jesti u bilo koje doba godine, potrebno je samo uzeti kupovne višnje u bilo kom marketu. 

Srećna republika vam donosi recept za domaću lenju pitu sa višnjama koja uvek uspe.

Sastojci:

  • 400 g brašna
  • 1/2 praška za pecivo
  • kora od limuna
  • 150 g šećera
  • 150 g masti
  • kašika kisele pavlake
  • jaje
  • žumance
  • vanilin šećer
  • šećer u prahu za posipanje

Fil:

  • 600 g višanja
  • 4 kašike šećera
  • 4 kašike griza

Priprema:

Umutiti mast, šećer, vanilin šećer, rendanu koru limuna, žumance i jaje. Postepeno dodavati brašno i zamesiti glatko testo. Ostaviti testo minimum sat vremena u frižideru. Manji pleh obložiti masnim pek-papirom. Razvući 1/2 testa, rasporediti višnje, šećer, griz, a potom staviti drugu polovinu testa, zatvoriti krajeve i izbockati viljuškom testo na nekoliko mesta. Peći pitu oko 40 minuta na 200 stepeni.

Ostaviti je da se prohladi i iseći na kocke, bogato posuti šećerom u prahu.

Uživajte!

BONUS VIDEO:

Komentari (0)