Lenja pita sa višnjama jedan je od omiljenih recepata naših baka. Taj sočni kolač jednostavno se pravi, pa je i danas rado viđena poslastica u svakom domu. Njega možemo jesti u bilo koje doba godine, potrebno je samo uzeti kupovne višnje u bilo kom marketu.
Srećna republika vam donosi recept za domaću lenju pitu sa višnjama koja uvek uspe.
Sastojci:
- 400 g brašna
- 1/2 praška za pecivo
- kora od limuna
- 150 g šećera
- 150 g masti
- kašika kisele pavlake
- jaje
- žumance
- vanilin šećer
- šećer u prahu za posipanje
Fil:
- 600 g višanja
- 4 kašike šećera
- 4 kašike griza
Priprema:
Umutiti mast, šećer, vanilin šećer, rendanu koru limuna, žumance i jaje. Postepeno dodavati brašno i zamesiti glatko testo. Ostaviti testo minimum sat vremena u frižideru. Manji pleh obložiti masnim pek-papirom. Razvući 1/2 testa, rasporediti višnje, šećer, griz, a potom staviti drugu polovinu testa, zatvoriti krajeve i izbockati viljuškom testo na nekoliko mesta. Peći pitu oko 40 minuta na 200 stepeni.
Ostaviti je da se prohladi i iseći na kocke, bogato posuti šećerom u prahu.
Uživajte!
Komentari (0)