Slatkiši

POSNA OBLANDA SA KEKSOM I ORASIMA: Poslastica sremna za 15 minuta, ovaj spoj je NEODOLJIV

Ova poslastica je savršena za vreme posta ili slave.

06.11.2024 08:01

POSNA OBLANDA SA KEKSOM I ORASIMA: Poslastica sremna za 15 minuta, ovaj spoj je NEODOLJIV
youtube/printscreen/Mijesi peci sijeci Moja kuhinjica

Kada govorimo o posnim poslasticama oblanda je definitivno jedna od omiljenih među domaćicama. Ovaj slatkiš je veoma jednostavan za pripremu, a pruža neodoljivu kombinaciju hrskave podloge i kremastog fila. Upravo zbog svoje popularnosti, oblanda se često priprema za različite prilike, uključujući i praznike poput slave.

Sastojci:

  • 300 g šećera 
  • 250 g posnog margarina 
  • 3-4 kasike džema po želji 
  • 200-250 g orašastih plodova 
  • 200 g mlevenog keksa
  • dva lista oblande

Priprema:

Šećer stavite u tiganj koji ne lepi, a potom na ringlu da ga otopite. Nemojte pojačavati temperaturu već ga polako karamelizujte i pustite da se u narednih nekoliko minuta sjedinjuje. Šećer mešajte laganim pokretima i pustite da se lagano topi, a kada se skroz otopio onda dodajte posni margarin dok je još na ringli i mešajte dok se ne sjedini sa otopljenim šećerom. U nekom momentu će možda smesa krenuti da vri, a vi sve vreme mešajte varjačom. Smesu možete potom skloniti sa ringle i dodati joj oko 250 grama orašastih plodova i džema po izboru, a mešajte da se još bolje sjedini.

youtube/printscreen/Mijesi peci sijeci Moja kuhinjica

Oblanda je slatkiš koji se lako sprema, a još lakše seče i poslužuje 

Potom u tu istu smesu dodajte i mleveni keks i mešajte laganim pokretima. Smesu ostavite sa strane, a sada vam je potreban kalup u koji ćete staviti oblandu. Kalup mora biti poput veličine oblande.

Stavite kalup preko jednog lista oblande. Na dno kalupa stavite oblandu, a onda prespite sav fil preko i zagladite. Na vrh stavite još jedan list oblande. Preko oblande stavite neku tešku knjigu ili posudu kako bi se oblanda bolje stegla.

Ostavite tako nekoliko sati da se stegne, a onda možete seći na kockice.

Uživajte!

BONUS VIDEO:

Komentari (0)