Kada govorimo o posnim poslasticama oblanda je definitivno jedna od omiljenih među domaćicama. Ovaj slatkiš je veoma jednostavan za pripremu, a pruža neodoljivu kombinaciju hrskave podloge i kremastog fila. Upravo zbog svoje popularnosti, oblanda se često priprema za različite prilike, uključujući i praznike poput slave.
Sastojci:
- 300 g šećera
- 250 g posnog margarina
- 3-4 kasike džema po želji
- 200-250 g orašastih plodova
- 200 g mlevenog keksa
- dva lista oblande
Priprema:
Šećer stavite u tiganj koji ne lepi, a potom na ringlu da ga otopite. Nemojte pojačavati temperaturu već ga polako karamelizujte i pustite da se u narednih nekoliko minuta sjedinjuje. Šećer mešajte laganim pokretima i pustite da se lagano topi, a kada se skroz otopio onda dodajte posni margarin dok je još na ringli i mešajte dok se ne sjedini sa otopljenim šećerom. U nekom momentu će možda smesa krenuti da vri, a vi sve vreme mešajte varjačom. Smesu možete potom skloniti sa ringle i dodati joj oko 250 grama orašastih plodova i džema po izboru, a mešajte da se još bolje sjedini.
Potom u tu istu smesu dodajte i mleveni keks i mešajte laganim pokretima. Smesu ostavite sa strane, a sada vam je potreban kalup u koji ćete staviti oblandu. Kalup mora biti poput veličine oblande.
Stavite kalup preko jednog lista oblande. Na dno kalupa stavite oblandu, a onda prespite sav fil preko i zagladite. Na vrh stavite još jedan list oblande. Preko oblande stavite neku tešku knjigu ili posudu kako bi se oblanda bolje stegla.
Ostavite tako nekoliko sati da se stegne, a onda možete seći na kockice.
Uživajte!
Komentari (0)