Jela sa mesom

STARINSKI RECEPT ZA GRAŠAK SA MESOM: Ukusno i zdravo jelo na kašiku koje će zavoleti i oni koji ne vole ovo povrće!

Najčešće se priprema sa mesom, ali može i bez njega sve zavisi ko kako voli.

02.11.2024 08:02

STARINSKI RECEPT ZA GRAŠAK SA MESOM: Ukusno i zdravo jelo na kašiku koje će zavoleti i oni koji ne vole ovo povrće!
Shutterstock

Dinstani grašak sa mesom je jedno od starinskih jela koje je nekad redovno bilo na trpezama širom Srbije. Bio je spas za zauzete mame, jer je mogao da se podgreva a da ne izgubi na ukusu. 

Grašak je izuzetno zdravo povrće bogato proteinima što ga čini dobrim izborom za osobe koje iz raznih razloga ne koriste meso u ishrani. Doduše, naše bake i mame su dinstani grašak uvek kuvale sa mesom, ali ukoliko izbegavate ovu namirnicu možete ga napraviti i bez mesa. Grašak je bogat biljnim vlaknima i gvožđem, koje je neophodno za produkciju crvenih krvnih zrnaca i snabdevanje organizma dovoljnim količinama kiseonika.

Srećna Republika vam poklanja starinski recept za grašak onako kao su ga pripremale naše mame i bake. Pripremljen na ovaj način zavoleće ga i oni koji ne vole ovo povrće. Iskusne domaćice preporučuju da se u grašak doda sveža ili sušena mirođija koja će jelu dati posebnu aromu. 

Sastojci:

  • 1 kesa smrznutog graška
  • 300 g mesa od buta (može i piletina ako više volite)
  • 1 veća glavica crnog luka
  • 4 čena belog luka
  • 3 šargarepe
  • 1 kašika brašna 
  • so ili vegeta
  • biber
  • aleva paprika
  • mirođija

Priprema:

U dublju šerpu zagrejte ulje i ubacite sitno iseckanu glavicu crnog luka. Kad postane staklast dodajte na kockice isečeno meso i dinstajte dok meso malo ne omekša. Potom dodajte isečenu šargarepu i smrznuti grašak. Najlijte toplu vodu da ogrezne i kuvajte na tihoj vatri. Kad je meso potpuno odmeklo, a grašak se skuvao dodajte vegetu, pola kašičice aleve parike, isčen beli luk, biber i mirođiju, pa nalijte sa smesom koju ste napravili tako što ste 1 kašiku brašna razmutili u pola čaše tople vode. Krčkajte još 10 do 15 minuta na umerenoj vatri uz povremeno mešanje i vaš grašak je gotov.

BONUS VIDEO:

 

 

Komentari (0)