Dinstani grašak sa mesom je jedno od starinskih jela koje je nekad redovno bilo na trpezama širom Srbije. Bio je spas za zauzete mame, jer je mogao da se podgreva a da ne izgubi na ukusu.
Grašak je izuzetno zdravo povrće bogato proteinima što ga čini dobrim izborom za osobe koje iz raznih razloga ne koriste meso u ishrani. Doduše, naše bake i mame su dinstani grašak uvek kuvale sa mesom, ali ukoliko izbegavate ovu namirnicu možete ga napraviti i bez mesa. Grašak je bogat biljnim vlaknima i gvožđem, koje je neophodno za produkciju crvenih krvnih zrnaca i snabdevanje organizma dovoljnim količinama kiseonika.
Srećna Republika vam poklanja starinski recept za grašak onako kao su ga pripremale naše mame i bake. Pripremljen na ovaj način zavoleće ga i oni koji ne vole ovo povrće. Iskusne domaćice preporučuju da se u grašak doda sveža ili sušena mirođija koja će jelu dati posebnu aromu.
Sastojci:
- 1 kesa smrznutog graška
- 300 g mesa od buta (može i piletina ako više volite)
- 1 veća glavica crnog luka
- 4 čena belog luka
- 3 šargarepe
- 1 kašika brašna
- so ili vegeta
- biber
- aleva paprika
- mirođija
Priprema:
U dublju šerpu zagrejte ulje i ubacite sitno iseckanu glavicu crnog luka. Kad postane staklast dodajte na kockice isečeno meso i dinstajte dok meso malo ne omekša. Potom dodajte isečenu šargarepu i smrznuti grašak. Najlijte toplu vodu da ogrezne i kuvajte na tihoj vatri. Kad je meso potpuno odmeklo, a grašak se skuvao dodajte vegetu, pola kašičice aleve parike, isčen beli luk, biber i mirođiju, pa nalijte sa smesom koju ste napravili tako što ste 1 kašiku brašna razmutili u pola čaše tople vode. Krčkajte još 10 do 15 minuta na umerenoj vatri uz povremeno mešanje i vaš grašak je gotov.
BONUS VIDEO:
Komentari (0)