Slatkiši

TORTA JAPANSKI VETAR JE RAJ ZA NEPCE: Po ovom receptu spremićete je kao od šale, vodite računa samo o jednoj stvari!

Ova poslastica se pravi od sušenih kora i belanaca i mali je broj onih koji je ne vole.

22.10.2024 08:01

TORTA JAPANSKI VETAR JE RAJ ZA NEPCE: Po ovom receptu spremićete je kao od šale, vodite računa samo o jednoj stvari!
Printscreen Yotube/Domaći recepti

Omiljena poslastica mnogobrojnih porodica je torta koja se zove japanski vetar. Kada je u pitanju njena priprema, najvažnije je voditi računa o praćenju svih koraka onako kako je navedeno, ali i da tokom spremanja korica ne dođe do njihovog pucanja.

Printscreen Yotube/Domaći recepti

Tortu japanski vetar je omiljena poslastica mnogih 

Sastojci:

  • 10 žumanaca
  • 700 ml mleka
  • 10 kašika šećera
  • 7 kašika mekog brašna
  • 200 gr putera
  • 200 gr oraha
  • 300 ml slatke pavlake

Sušene kore:

  • 10 belanaca
  • 400 grama kristal šećera
  • kašika alkoholnog sirćeta

Priprema kora:

Umutite belanca uz postepeno dodavanje kristal-šećera. Morate dobro umutiti koru kako šećer ne bi curio kada se kora osuši. Mutite otprilike oko 10 minuta, dodajte sirće i opet sve izmutite. Sirće će pomoći da belance ostane duže čvrsto.

Printscreen Yotube/Domaći recepti

Kod ove torte je najvažnije da napravite korice kako treba

U pleh dimenzija 40x30 cm sipajte smesu za koru preko papira za pečenje. Takođe, po sredini većeg pleha možete staviti pregradu da ne biste koru sekli kasnije. Koru stavite u prethodno zagrejanu rernu na 150 stepeni sat vremena, a onda smanjite na 100 stepeni još pola sata. Potom otvorite rernu i ostavite koru tako da se ohladi u njoj. To možete da uradite i veče pre.

Priprema fila:

U žumanca dodajte brašno i šećer, a od 700 ml u tu smesu sipajte 200. Preostalih 500 ml mleka stavite na ringlu da se greje. Dok se mleko greje lagano mešajte jaja sa brašnom blagim potezima i to ručnom mutilicom sve dok se smesa ne sjedini kako treba. Kada se mleko ugreje (ne treba da prokuva), dodajte žuti fil i mutite dok se ne zgusne. Potom sklonite sa ringle i prespite u posudu, a onda pokrijte providnom kesom. Kada se ohladi, dodajte puter koji je stajao na sobnoj temperaturi.

Umutite mikserom puter i fil, a onda nakon mućenja sipajte 200 g mlevenih oraha. Ponovo sve umutite i ostavite sa strane.

U posebnu činiju sipajte slatku pavlaku koju takođe treba da umutite sve dok ne postane čvrsta. Kada ste sve umutili sledi ređanje.

Na prvu koricu stavljate polovinu fila od oraha i polovinu slatke pavlake. Preko stavite drugu koru, a onda na nju ponovo isto uradite, s tim što ćete ovog puta umućenom slatkom pavlakom zagladiti tortu. Ostavite da se stege u frižideru nekoliko sati.

Prijatno!

BONUS VIDEO:

Komentari (0)