Torta sa komadima keksa od žutog fila je odlična za sve one prilike kada vam treba poslastica koja se brzo i jednostavno priprema.
U nastavku pogledajte recept kojim ćete biti oduševljeni. Za sve iznenadne goste i one koji vole slatko, ova torta je odlična.
Sastojci:
(za jednu koru)
- 4 belanca
- 4 kašike šećera
- 4 kašike mlevenih oraha
- 4 kašike mlevenog keksa
Potrebno je ispeći 3 ovakve kore.
Fil:
- 12 žumanaca
- 5 kašika šećera
- 5 kašika brašna
- 750 ml mleka
- 300g putera
- 250g šećera u prahu
- 150g lomljenog keksa
- 200g mlečne čokolade (može 100g bele i 100g crne)
Priprema kore:
Umutite četiri belanca sa četiri kašika šećera. Dodajte mleveni orah i mleveni keks prema merama za koru. Laganim pokretima sjedinite ručnom mutilicom. Sipajte u kalup prečnika 26 centimetara, može da bude okrugao, a obavezno obložen papirom za pečenje. Pecite na 200 stepeni oko 12 minuta.
Potrebno je da ispečete tri takve kore.
Možda vas zanima…
Odvojite žumanca od belanaca. Žumanca umutite sa pet kašika šećera i pet kašika brašna. Od 750 ml mleka dodajte samo jedan deo, takođe dodajte brašno i mutite sve ručnom mutilicom. Sjedinite tako da nema grudvica.
Preostalo mleko stavite na ringlu da se kuva. Kada se mleko zagrejalo dodajte žuti fil, i mešajte dok se ne zgusne fil. Sklonite sa ringle i stavite preko foliju, a ostavite da se ohladi.
Oko 300 g putera sobne temperature umutite sa 250 g šećera u prahu. Ohlađen fil sjedinite sa puterom. Samo pet kašika umućenog fila ostavite za kasnije. U taj fil ostavite 150 g keksa izlomljenog na kocke i 200 g mlečne čokolade. Sjedinite sve kašikom.
Na dnu kalupa stavite koru, a preko jedan deo fila koji je inače potrebno podeliti na tri dela. Kada poslednji fil pokrijete korom onda stavite da se ohladi na dva sata u frižideru. Nakon dva sata tortu okrenite naopačke i stavite na tacnu. Ostatkom fila je zagladite. Dekorišete mlevenim keksom i preostalim filom.
BONUS VIDEO:
Komentari (0)