Slatkiši

TORTA OD LOMLJENOG KEKSA I ORAHA: Kremasta poslastica za sve iznenadne goste i ukus o kom će se pričati

Kada vam treba nešto brzo, probajte ovo.

04.10.2024 08:01

TORTA OD LOMLJENOG KEKSA I ORAHA: Kremasta poslastica za sve iznenadne goste i ukus o kom će se pričati
Foto: YouTube/ Emily's Kitchen

Torta sa komadima keksa od žutog fila je odlična za sve one prilike kada vam treba poslastica koja se brzo i jednostavno priprema.

Printskrin https://www.youtube.com/watch?v=gM-4e2R0upM

Priprema torte od komadića keksa

U nastavku pogledajte recept kojim ćete biti oduševljeni. Za sve iznenadne goste i one koji vole slatko, ova torta je odlična.

Sastojci:

(za jednu koru)

  • 4 belanca
  • 4 kašike šećera
  • 4 kašike mlevenih oraha
  • 4 kašike mlevenog keksa 

Potrebno je ispeći 3 ovakve kore.

 Fil:

  • 12 žumanaca
  • 5 kašika šećera
  • 5 kašika brašna
  • 750 ml mleka
  • 300g putera
  • 250g šećera u prahu
  • 150g lomljenog keksa
  • 200g mlečne čokolade (može 100g bele i 100g crne)

Priprema kore:

Umutite četiri belanca sa četiri kašika šećera. Dodajte mleveni orah i mleveni keks prema merama za koru. Laganim pokretima sjedinite ručnom mutilicom. Sipajte u kalup prečnika 26 centimetara, može da bude okrugao, a obavezno obložen papirom za pečenje. Pecite na 200 stepeni oko 12 minuta.

Potrebno je da ispečete tri takve kore.

Odvojite žumanca od belanaca. Žumanca umutite sa pet kašika šećera i pet kašika brašna. Od 750 ml mleka dodajte samo jedan deo, takođe dodajte brašno i mutite sve ručnom mutilicom. Sjedinite tako da nema grudvica.

Preostalo mleko stavite na ringlu da se kuva. Kada se mleko zagrejalo dodajte žuti fil, i mešajte dok se ne zgusne fil. Sklonite sa ringle i stavite preko foliju, a ostavite da se ohladi.

Oko 300 g putera sobne temperature umutite sa 250 g šećera u prahu. Ohlađen fil sjedinite sa puterom. Samo pet kašika umućenog fila ostavite za kasnije. U taj fil ostavite 150 g keksa izlomljenog na kocke i 200 g mlečne čokolade. Sjedinite sve kašikom.

Na dnu kalupa stavite koru, a preko jedan deo fila koji je inače potrebno podeliti na tri dela. Kada poslednji fil pokrijete korom onda stavite da se ohladi na dva sata u frižideru. Nakon dva sata tortu okrenite naopačke i stavite na tacnu. Ostatkom fila je zagladite. Dekorišete mlevenim keksom i preostalim filom.

BONUS VIDEO:

 

Komentari (0)