Ne morate biti poslastičar da biste uživali u krem bruleu! Ovaj klasični desert je lakši za pripremu nego što mislite, a savršeno je rešenje za zabave, porodične ručkove ili jednostavno slatku užinu. Svi potrebni sastojci za recept su pristupačni: jaja, šećer i pavlaka za kuvanje.
Iako se možda plašite karamelizacije vrha, to je zapravo zabavan deo procesa! Ako želite, karamel preliv možete pripremiti i u šerpi na šporetu bez ikakvih problema.
Sastojci za krem brule (4 porcije)
- 450 ml pavlake za kuvanje
- 6 kašika granuliranog šećera
- ½ mahune vanile (ili 1 kašičica vanila ekstrakta)
- 4 velika žumanca
- Dodatni granulirani šećer za karamel
Priprema:
Pomešajte pavlaku, šećer i vanilu u posudi. Zagrejte smesu, ali pazite da ne proključa. Dok se pavlaka zagreva, umutite žumanca mikserom dok ne postanu penasta.
Postepeno umešajte zagrejanu pavlaku u žumanca. Kremu prosijte u vatrostalne činije.
Stavite činije u pleh i sipajte vodu do polovine. Pecite na 180 stepeni oko 30 minuta. Ostavite da se ohladi najmanje sat vremena pre nego što stavite u frižider.
Priprema karamela:
Pospite ohlađeni krem brule šećerom. Koristeći kuvarski štapni upaljač, zapalite šećer dok se ne stvore mehurići i dobije zlatno smeđu boju.
Možete istopiti šećer u šerpi i prelijte preko vrha krem brulea, iako će sloj karamele biti tanji nego kada koristite upaljač.
Uživajte u svom domaćem krem bruleu i impresionirajte svoje goste ovom jednostavnom, ali izvanrednom poslasticom!
Komentari (0)