Plazma je omiljen keks brojnih generacija na prostoru bivše Jugoslavije koje su odrasle uz njegov ukus. Čuveni keks može da se jede samostalno, u kombinaciji sa mlekom, a njegov specifičan ukus je nemoguće kopirati.
Daje se kao prva hrana čak i bebama zajedno sa mlekom. Neizostavni je deo brojnih torti i kolača koje je nemoguće zamisliti bez ovog keksa. Još ako se ukombinuje sa finim i kremastim filom, eto uživanja za sva čula. Jedan od takvih je i brzi kolač sa plazmom koji se priprema za 10 minuta. Recept je vrlo jednostavan, nema pečenja, niti komplikovanih filova, a kremast je i preukusan.
Sastojci:
- 600 g mlevene plazme
- 100 g šećera u prahu
- 100 g putera
- 400 ml mleka
- 100 g šlaga u prahu
- 400 g obične pavlake
Priprema:
Dobro umutiti puter sa prah šećerom dok ne postane kremast. Dodati polovinu plazma keksa i dobro promešati varjačom. Polako dodavati 200 ml mleka dok ne dobijete glatku i ujednačenu masu. Vodite računa da ne preterate s mlekom, zato što masa mora da bude glatka, ujednačena i gušća.
U manji pleh stavite pair za pečenja i sipajte pripremljenu masu. Varjačom leporasporedite da sve bude ravno i ubacite u frižider.
U drugoj posudi umutite šlag sa prah šećerom, šlagom i lagano umutiti kiselu pavlaku. Kad masa bude ujednačena postepeno dodajte ostatak plazma keksa. Deo, otprilike, polja šolje ostavite sa stranom za dekoraciju. Ova masa treba da bude nešto ređa i da može da se razmazuje.
Sipajte je preko već pripremljene kore od plazme, razmažite jednako i pospite mlevenom plazmom. Vratite u frižider da se kolač dobro ohladi i stegne. Secite na kockice ili već kako volite i poslužite. Ovaj brzi kolač od plazme je idalna poslastica koja može da se posluži uz kafu.
BONUS VIDEO:
Komentari (0)