Slatkiši

BRZI KOLAČ SA PLAZMOM: Pravi se za 10 minuta, savršeno kremast i ukusan

Vrlo je jednostavan, nema pečenja ni komplikovanih filova.

15.09.2024 08:01

BRZI KOLAČ SA PLAZMOM: Pravi se za 10 minuta, savršeno kremast i ukusan
Shutterstock

Plazma je omiljen keks brojnih generacija na prostoru bivše Jugoslavije koje su odrasle uz njegov ukus. Čuveni keks može da se jede samostalno, u kombinaciji sa mlekom, a njegov specifičan ukus je nemoguće kopirati. 

Daje se kao prva hrana čak i bebama zajedno sa mlekom. Neizostavni je deo brojnih torti i kolača koje je nemoguće zamisliti bez ovog keksa. Još ako se ukombinuje sa finim i kremastim filom, eto uživanja za sva čula. Jedan od takvih je i brzi kolač sa plazmom koji se priprema za 10 minuta. Recept je vrlo jednostavan, nema pečenja, niti komplikovanih filova, a kremast je i preukusan. 

Sastojci:

  • 600 g mlevene plazme
  • 100 g šećera u prahu
  • 100 g putera
  • 400 ml mleka
  • 100 g šlaga u prahu
  • 400 g obične pavlake

Priprema:

Dobro umutiti puter sa prah šećerom dok ne postane kremast. Dodati polovinu plazma keksa i dobro promešati varjačom. Polako dodavati 200 ml mleka dok ne dobijete glatku i ujednačenu masu. Vodite računa da ne preterate s mlekom, zato što masa mora da bude glatka, ujednačena i gušća.

U manji pleh stavite pair za pečenja i sipajte pripremljenu masu. Varjačom leporasporedite da sve bude ravno i ubacite u frižider.

U drugoj posudi umutite šlag sa prah šećerom, šlagom i lagano umutiti kiselu pavlaku. Kad masa bude ujednačena postepeno dodajte ostatak plazma keksa. Deo, otprilike, polja šolje ostavite sa stranom za dekoraciju. Ova masa treba da bude nešto ređa i da može da se razmazuje. 

Sipajte je preko već pripremljene kore od plazme, razmažite jednako i pospite mlevenom plazmom. Vratite u frižider da se kolač dobro ohladi i stegne. Secite na kockice ili već kako volite i poslužite. Ovaj brzi kolač od plazme je idalna poslastica koja može da se posluži uz kafu.

 BONUS VIDEO:

 

 

 

 

Komentari (0)