Slatkiši

RECEPT ZA BAJADERA TORTU NAPROSTO MORATE DA ISPROBATE: Ko ume da se zaustavi kad je jede - sve čestitke!

Ovaj recept menja sve.

05.09.2024 08:01

RECEPT ZA BAJADERA TORTU NAPROSTO MORATE DA ISPROBATE: Ko ume da se zaustavi kad je jede - sve čestitke!
Printscreen/Youtube/Domaći recepti

Svi smo uživali u bajaderi – omiljenom kolaču iz detinjstva. Tokom vremena bivše Jugoslavije, domišljate domaćice su stvorile verziju koja se trudila da što više liči na poznati slatkiš, dok su savremeni ljubitelji slatkiša otišli korak dalje i kreirali kremasto savršenstvo koje ne zahteva pečenje.

Ovi sastojci su vam potrebni za savršenu bajadera tortu

Za podlogu:

- 300 g mlevenog plazma keksa

- 1 vanilin šećer

- 100 ml soka od narandže

- 100 g maslaca

Za glazuru:

- 30 ml mleka

- 100 g čokolade za kuvanje

Za krem:

- 1 l mleka

- 3 kesice pudinga s ukusom vanile

- 2 vanilin šećera

- 200 g šećera

- 4 žumanceta

- 250 g maslaca

- 100 g preprženih mlevenih lešnika

- 100 g mlevenog plazma keksa

- 200 g čokolade za kuvanje

Za ganaš:

- 200 ml slatke pavlake

- 200 g čokolade za kuvanje

Priprema:

Pripremite kalup prečnika 26 cm, obložite ga providnom folijom i papirnim slojem na dnu.

Za podlogu, otopite maslac na laganoj vatri, dodajte sok od narandže, mleveni keks i vanilin šećer, sve dobro sjedinite. Smolu rasporedite u kalupu i utisnite je prstima.

Otopite čokoladu u mleku, prelijte preko podloge i stavite kalup u frižider da se stvrdne.

Za krem, umutite žumanca sa šećerom i vanilin šećerom u gustu svetlu smesu. Dodajte puding u 10 kašika hladnog mleka i sjedinite. Ostatak mleka kuvajte, dodajte smesu od pudinga i kuvajte uz stalno mešanje dok se ne zgusne. Podelite krem na dva dela: u jedan dodajte izlomljenu čokoladu i mešajte dok se ne otopi. Ohladite oba kreme.

Umutite maslac i podelite ga između dva kreme. U svetli krem dodajte mleveni keks i lešnike.

Izvadite kalup iz frižidera, rasporedite svetli krem preko glazure, izravnajte. Zatim dodajte tamni krem i poravnajte. Vratite u frižider dok pripremate ganaš.

Za ganaš, zagrevajte slatku pavlaku i izlomljenu čokoladu dok se čokolada ne otopi. Ohladite ganaš nekoliko minuta, pa ga prelijte preko torte i izravnajte. Stavite tortu u frižider preko noći. Pre služenja, izvadite je i stavite na tacnu ili etažer.

Pripremite se za uživanje u ovom fantastičnom desertu!

BONUS VIDEO: 

Komentari (0)