Pogledajte recept za viralan kolač sa šljivama i grizom koji će vam se sigurno dopasti. Nema mnogo sastojaka, a ukus je fantazija. Priprema se jednostavno, a da bi vam kolač uspeo morate ređati sastojke dok je fil vruć kako bi lakše radili sa njim.
Sastojci:
- 1 kg očišćenih šljiva
- 150 g smeđeg šećera
- 1 vanilin šećer
- 50 g gustina
- 100 g maslaca
- 300 g prezli
- 120 g belog šećera
Kremasti sloj:
- 200 g šećera
- 180 g griza
- 1 l mleka
- 1 jaje
- 90 g maslaca
- 1 vanilin šećer
U šljive dodajte vanilin i smeđi đšećer, a možete ga smanjiti ako su šljive slatke. U posebnu činiju stavite gustin i 100 ml hlade vode. Šljive kuvajte kao džem, nakon pet minuta dodajte gustin sa vodom. Ako ne želite komade šljiva ispasirajte ih tokom kuvanja. Istopite maslac, a onda dodajte 300 g prezli. Mešajte dok ne postanu zlatne boje. Dodajte beli šećer i mešajte da ne zagori, a temperatura neka bude srednja.
Kremasti sloj
U griz stavite vanilin šećer i običan. Promešajte pa to dodajte mleku. Kada sve sjedinite stavite da se kuva dok smesa ne postane gusta, dodajte jaje i kuvajte, a onda i maslac. Potom sledi ređanje kolača. Na dno stavite prezle. Polovinu prezli stavite na dno, zatim polovinu griza pa zagladite. Stavite ceo fil od šljiva, zatim ponovo griz i na kraju prezle.
Ostavite u frižideru da se stegne i uživajte.
Komentari (0)