Odrasli

SRBI OBOŽAVAJU ŠLJIVE, A NE ZNAJU JEDNU VAŽNU STVAR: Evo ko nikako ne bi trebalo da ih jede

One su ukusne i slatke, ali nisu stvorene za svakoga.

06.08.2024 10:17

SRBI OBOŽAVAJU ŠLJIVE, A NE ZNAJU JEDNU VAŽNU STVAR: Evo ko nikako ne bi trebalo da ih jede
Bernd Juergens / imageBROKER / Profimedia

Voljene i željno iščekivane šljive su u punom jeku i predstavljaju divan dodatak ishrani. Oni pokazuju antioksidativna svojstva i blagotvorno deluju na probavni sistem. Ipak, ne mogu svi uživati u ovim pogodnostima. Pogledajte ko treba da izbegava šljive.

Postoji mnogo sorti šljiva, koje se razlikuju po ukusu i izgledu. Međutim, svi dele slične nutritivne vrednosti i hvale se i preporučuju za uključivanje u ishranu svih. Vredi napomenuti da iako su šljive zdrave, ne bi trebalo da ih konzumiraju svi.

Ko ne bi trebalo da jede šljive?

Ljudi alergični na salicilate ne bi trebalo da jedu šljive. Salicilati su jedinjenja koja se nalaze u šljivama i mogu izazvati alergije. U ovom slučaju, neželjene reakcije nakon konzumiranja šljiva mogu uključivati osip, kratak dah i probleme sa varenjem.

Šljive su izvor fruktoze i ne treba ih uključivati u ishranu osoba sa intolerancijom na fruktozu. Intolerancija na fruktozu je preosetljivost na šećer koji se nalazi u voću. Osobe koje se bave ovim stanjem mogu da dožive neprijatne tegobe u stomaku nakon jedenja šljiva, kao što su dijareja, nadimanje, mučnina i jak bol u stomaku.

shutterstock.com

Evo ko treba da pazi kada jede šljive

Kontraindikacije za konzumaciju šljiva uključuju sindrom iritabilnog creva (IBS) jer mogu da pogoršaju simptome bolesti. Jednom u crevima, ovi plodovi prolaze kroz bakterijsku fermentaciju, što je povezano sa povećanom proizvodnjom ugljen-monoksida, vodonik-sulfida i metana. Shodno tome, ovo dovodi do nelagodnosti i tečnosti u stomaku.

Ko treba da ograniči potrošnju šljiva?

Šljive mogu biti deo ishrane dijabetičara u umerenim količinama. Imajte na umu da ne bi trebalo da čine poseban obrok, već da se pojavljuju uz proteine i masti u ishrani. Drugačija je situacija sa suvim šljivama koje sadrže više fruktoze i značajno podižu nivo glukoze u organizmu. Pored toga, kada se konzumiraju prekomerno, šljive, posebno suve, ali i sveže, mogu imati laksativni efekat. Stoga se umerena konzumacija ovog voća preporučuje i zdravim osobama.

Takođe vredi pomenuti koštice šljive - one su veoma toksične jer sadrže cijanogeno jedinjenje - amigdalin. Amigdalin koji se konzumira u velikim količinama može izazvati kratak dah i ozbiljne probleme sa disanjem. Gutanje jedne koštice ne predstavlja pretnju, ali je važno ukloniti seme iz unutrašnjosti ploda pre konzumiranja.

BONUS VIDEO: 

Komentari (0)