Slatkiši

RECEPT ZA KAZANDIBI, NAJUKUSNIJI TURSKI KOLAČ: Pravi se od mleka i za samo 5 minuta!

Ovaj turski desert svi obožavaju.

04.09.2024 08:01

RECEPT ZA KAZANDIBI, NAJUKUSNIJI TURSKI KOLAČ: Pravi se od mleka i za samo 5 minuta!
Shutterstock

U turskoj kuhinji, mleko ima središnje mesto u pripremi deserta, a kazandibi je jedan od najomiljenijih. Ovaj jednostavan, ali ukusan puding dobio je ime od reči "kazan" i "dibi", što znači "dno kazana".

Kazandibi se pravi od mleka i pirinčanog brašna, što mu daje lagan i kremast ukus.

Sastojci:

1 l mleka

200 g šećera

7,5 kašika pirinčanog brašna

5 kašika gustina

2 kašičice ekstrakta vanile

malo maslaca

Prvo, dno vatrostalne činije premažite maslacem i pospite šećerom, pa stavite u zagrejanu rernu dok se šećer ne pretvori u karamel. Ostavite da se ohladi.

Zatim, pomešajte malo mleka sa pirinčanim brašnom i gustinom, a ostatak mleka zagrijte. Kada mleko provri, dodajte pripremljenu mešavinu i kuvajte dok se ne zgusne. Sipajte ovu masu preko ohlađenog karamela i stavite u vodu da se hladi. Nakon što se potpuno ohladi, prebacite u frižider preko noći.

Sutradan, izrežite kazandibi na kocke i poslužite sa tamnijim delom okrenutim nagore. Po želji, možete ga ukrasiti kokosovim brašnom, cimetom, kakaoom ili mlevenim orašastim plodovima.

Kazandibi je odličan izbor za ljubitelje kremastih kolača, pružajući jedinstven spoj ukusa i teksture.

BONUS VIDEO: 

Komentari (0)