Mnogima su mekike omiljeni doručak, ali priznaćete da nije svejedno da li su tvrde i pune ulja ili meke i vazdušaste. Lagane mekike su hrskave spolja, a iznutra mekane i prozračne, što ih čini prijatnijim za jelo. Takođe, vazdušaste mekike upijaju manje ulja tokom prženja, što ih čini manje masnim i zdravijim. Uz naša uputstva uživaćete u svakom njihovom zalogaju.
Sastojci:
- 500 g brašna
- kašičica soli
- kašičica šećera
- kesica suvog kvasca (ili 20 g svežeg kvasca)
- 300 ml mlake vode
- 100 ml jogurta ili mleka
- jaje
- 2 kašike ulja
Priprema:
Ako koristite svež kvasac, razmutite ga u mlakoj vodi sa šećerom i ostavite 10 minuta da nadođe. Ako koristite suvi kvasac, pomešajte ga direktno sa brašnom.
U velikoj posudi pomešajte brašno, so, šećer i kvasac. Dodajte mlaku vodu, jogurt (ili mleko), jaje i ulje. Mesite dok ne dobijete glatko i elastično testo. Ako je testo previše lepljivo, dodajte još malo brašna.
Pokrijte posudu čistom kuhinjskom krpom i ostavite testo da “odmori” na toplom mestu oko sat, ili dok se ne udvostruči u veličini.
Nakon što je testo nadošlo, podelite ga na manje loptice. Svaku lopticu razvucite rukama u oblik diska. Pazite da testo ne bude previše tanko kako bi mekike bile vazdušaste.
Spuštajte ih u vrelo ulje, gornja strana ide prvo dole. Kada dobro porumeni, okrenite drugu stranu da porumeni. Kad su mekike gotove, vadite ih na papirne ubruse da se ocedi višak ulja.
Dodajte namaz po želji i uživajte!
Komentari (0)