Slatkiši

3 VRSTE SITNIH KOLAČA OD JEDNE SMESE! Recept koji će vas spasti: NE TREBA VAM NI RERNA!

Od nedelje, kada pravoslavni vernici u Srbiji obeležavaju Svetu Petku, počinje sezona slava, zato vam donosimo recept koji vam može uštedeti i vreme i energiju.

25.10.2024 08:02

3 VRSTE SITNIH KOLAČA OD JEDNE SMESE! Recept koji će vas spasti: NE TREBA VAM NI RERNA!
Dragomir Radovanovic / Alamy / Alamy / Profimedia

U nedelju pravoslavni vernici obeležavaju Svetu Petku, prvu veliku slavu kod Srba kojom započinje sezona slava. Domaćice koje pripremaju slavu znaju koliko je naporno napraviti sitne kolače i koliko vremena im je potrebno za to uz sav posao koji imaju oko pripreme slave.

Ali, postoje jednostavni trikovi, koje inače koriste poslastičari, kako da od jedne smese napravite više vrsta kolača uz manje dodatke i izmene. Na ovaj način dobićete više različitih kolača po izgledu i ukusu, a utrošćete mnogo manje vremena za njihovu pripremu. Najbolje od svega je što ne morate ni da palite rernu, jer nema pečenja ni gubljenja vremena, a sve će biti gotovo očas posla.

Srećna republika vam donosi recept za jednu smesu od koje možete napraviti tri vrste slavskih kolača.

Sastojci za osnovnu smesu:

  • 350 g oraha
  • 10 komada suvih kajsija
  • 10 komada suvih šljiva
  • 15 komada urmi
  • 100 g suvog grožđa
  • 100 g kokosovog brašna
  • 100 g putera
  • 50 g čokolade
  • 1 pakovanje oblandi
  • 3 kašike džema od kajsija
  • sok od pomorandže (po potrebi)

Priprema osnovne smese:

Orahe malo propržite u suvom tiganju, par minuta, a potom ih sameljite. Ostavite oko 100 g za kasniju upotrebu. U blenderu sameljite seckane kajsije, šljive, urme i suvo grožđe. Sjedinite dobijenu smesu sa orasimai dodajte puter, pa sve dobro umesite da dobijete kompaktnu masu.

shutterstock.com

Kokos kuglice možete uvaljati više ili manje u zavisnosti kako volite

Kokos kuglice

  • 200 g osnovne smese
  • 100 g kokosovog brašna

Priprema:

U osnovnu smesu dodajte polovinu kosovog brašna. Ukoliko je smesa suvlja dodajte malo soka od pomorandže. Vodite računa da smesa mora biti glatka i kompaktna, ni previše suva, ni previše vlažna. Pravite kuglice, uvaljajte ih u kokosovo brašno i slažite na poslužavnik.

Oblande

  • 1 pakovanje oblandi
  • 250 gr osnovne smese
  • 3 kašike džema od kajsija

Priprema:

Stavite jednu oblandu na sto ili još bolje u pliću tepsiju, pa je dobro namažite džemom od kajsija, odozgo dodajte sledeću oblandu. Na nju namažite osnovnu smesu koju ste malo razmekšali sa sokom od pomorandže. Pokrijte je novom oblandom, pokrijte alu folijom, dobro pritisnite nečim i ostavite da se ohladi. Isecite oblande na štapiće i servirajte sa drugim kolačima.

Shutterstock

Kolač prelijte istopljenom čokoladom, ohladite i isecite na kocke

Čokoladne kocke

  • Ostatak oblandi
  • ostatak smese
  • 50 g čokolade

Priprema:

Preostale oblande iskoristoite kao podlogu za čokoladne kocke. Postupak je vrlo jednostavan. Stavite oblandu na dno tepsije, odozgo sipajte ostatak smese u koju ste dodali ostatak mlevenih oraha. Sve lepo rastanjite. U šerpicu sipajte malo ulja i rastopite čokoladu. Prelite kolač i kad se ohladi isecite ga na kockice.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)