Slatkiši

STARINSKI RECEPT ZA PADOBRANCE: Puni fila, sa biskvitom koji se topi u ustima

Napravićete ih brzo i lako, a nije vam potrebno mnogo iskustva u kulinarstvu.

12.01.2024 08:00

STARINSKI RECEPT ZA PADOBRANCE: Puni fila, sa biskvitom koji se topi u ustima
Shutterstock

Padobranci su omiljeni sitni kolači na našim prostorima. Domaćice ih najčešće spremaju za slavu, jer su dekorativni i ukusni, a prave se od sastojaka koje svi vole – jaja, šećera, čokolade, keksa, oraha i putera.

Za razliku od vanilica koje su trošne i u celoj Evropi popularnih makaronsa, u recept za domaće padobrance ne ide brašno, pa je biskvit lagan i topi se u ustima. Zbog toga je omiljen svim generacijama.

Domaćice često strahuju da im biskvit neće narasti tokom pečenja, jer se u padobrance ne dodaje prašak za pecivo. Ipak, ako odaberete  adekvatnu temperaturu rerne i pažljivo pratite proces pečenja, odnosno sušenja biskvita, padobranci će izgledati kao oni poslastičarski.

Sastojci:

  • 4 jaja
  • 300 g šećera u prahu
  • 300 g mlevenih oraha
  • sok od jednog limuna
  • 100 g prezli
  • 150 g čokolade
  • 125 g putera

Priprema:

Odvojite belanca od žumanaca, pa belanca umutite mikserom. Dodajte im 200 grama šećera u prahu i nastavite da mutite mikserom. Kad dobijete čvrst sneg, dodajte 300 grama mlevenih oraha, 100 grama prezli, 50 grama istopljene čokolade i sok od jednog limuna, pa sve lagano izmešajte špatulom.

Na pleh stavite pek-papir, pa kašičicom vadite puslice i spuštajte ih na papir. Ostavite dovoljno prostora između puslica da se ne bi slepile tokom pečenja. Rernu zagrejte na 150 stepeni, pa stavite pleh i sušite puslice za padobrance. Nemojte otvarati rernu tokom sušenja da kolači ne bi splasnuli. Posle otprilike pola sata padobranci će biti dovoljno osušeni da možete da ih filujete.

Četiri žumanca sipajte u lonac za kuvanje na pari, pa im dodajte preostalih 100 grama šećera u prahu i dobro izradite mikserom. Kad žumanca i šećer dobiju bledožutu boju, stavite lonac na ringlu, dodajte preostalih 100 grama čokolade i kuvajte dok fil ne postane sjajan. Skinite lonac sa filom s ringle i ostaviote ga da se ohladi. U ohlađen fil dodajte puter, sve dobro sjedinite mikserom i spajajte dve po dve puslice s filom između.

Da bi padobranci bili hrskavi i da bi se topili u ustima obavezno ih prekrijte pamučnom krpom i ostavite da odstoje najmanje pet sati pre služenja.

Prijatno!

BONUS VIDEO:

Napravićete ih brzo i lako čak i ako nemate mnogo iskustva u pripremi kolača.

Komentari (0)