Jela bez mesa

KAKO DA VAM KISELI KUPUS BUDE ZLATNOŽUT? Otkrivamo vam tajne sastojke, zbog ovog specijaliteta će vam svi pozavideti!

Osim što će ovi dodaci promeniti nijansu kupusa, oni će mu dati i specifičan neodoljiv ukus.

bySrećna Republika

30.10.2024 08:01

KAKO DA VAM KISELI KUPUS BUDE ZLATNOŽUT? Otkrivamo vam tajne sastojke, zbog ovog specijaliteta će vam svi pozavideti!
Shutterstock

Jesen je uveliko došla i to je vreme kada mnogi ljudi i dalje neguju tradiciju pripreme zimnice, a podrazumeva se da je jedan od glavnih specijaliteta upravo kiseli kupus. Međutim, sigurno vam se dešavalo da vam glavice tog ukusnog i zdravog povrća posle više nedelja provedenih u burićima sa solju ne dobiju onu lepu zlatnu boju kakvu imaju u restoranima, pa ste se sigurno zapitali zbog čega je to tako. 

Mi vam zato otkrivamo tajnu najboljih domaćih kuvara, pomoću koje će vaš kiseli kupus biti zlatnožut i sigurno će na trpezi privlačiti pažnju svih vaših gostiju. Potrebna su vam samo dva sastojka.  

Sastojci: 

  • 30 kg kupusa  
  • kilogram soli 
  • veliki kamen  
  • dunja
  • lovorov list

Priprema: 

Prvo očistite glavice kupusa od prvog sloja listova i operite ih. Zatim izdubite glavice u sredini kako biste uklonili koren i u izdubljenje sipali so. Prvi red koji ide u posudu je narendani kupus. Nakon što naređate kupus u buretu za kiseljenje, na vrh dodajte nekoliko parčića dunje kako bi kupus bio žut i dva lovorova lista. Dunja će pustiti svoju žutu boju i dati izgled, ali i dodatni neodoljivi ukus kupusu.

Oko tri nedelje kupus treba da stoji kiseljen u buretu, međutim, bitno je da proveravate da li je rasol dovoljno bistar i da kupus slučajno nije promenio miris. Preporučuje se da je najbolje vreme za kiseljenje kupusa sredina ili kraj oktobra. Proces biofermentacije u kiselom kupusu zahteva da temperature budu stabilne bez previše oscilacija i to od 18 do 21 stepeni.

Najbolje mesto za čuvanje kupusa je u podrumu, gde nema prevelikih razlika u temperaturi, kao što nije slučaj ukoliko ga držite na balkonu.

BONUS VIDEO  

Komentari (0)