Jesen je uveliko došla i to je vreme kada mnogi ljudi i dalje neguju tradiciju pripreme zimnice, a podrazumeva se da je jedan od glavnih specijaliteta upravo kiseli kupus. Međutim, sigurno vam se dešavalo da vam glavice tog ukusnog i zdravog povrća posle više nedelja provedenih u burićima sa solju ne dobiju onu lepu zlatnu boju kakvu imaju u restoranima, pa ste se sigurno zapitali zbog čega je to tako.
Mi vam zato otkrivamo tajnu najboljih domaćih kuvara, pomoću koje će vaš kiseli kupus biti zlatnožut i sigurno će na trpezi privlačiti pažnju svih vaših gostiju. Potrebna su vam samo dva sastojka.
Sastojci:
- 30 kg kupusa
- kilogram soli
- veliki kamen
- dunja
- lovorov list
Priprema:
Prvo očistite glavice kupusa od prvog sloja listova i operite ih. Zatim izdubite glavice u sredini kako biste uklonili koren i u izdubljenje sipali so. Prvi red koji ide u posudu je narendani kupus. Nakon što naređate kupus u buretu za kiseljenje, na vrh dodajte nekoliko parčića dunje kako bi kupus bio žut i dva lovorova lista. Dunja će pustiti svoju žutu boju i dati izgled, ali i dodatni neodoljivi ukus kupusu.
Oko tri nedelje kupus treba da stoji kiseljen u buretu, međutim, bitno je da proveravate da li je rasol dovoljno bistar i da kupus slučajno nije promenio miris. Preporučuje se da je najbolje vreme za kiseljenje kupusa sredina ili kraj oktobra. Proces biofermentacije u kiselom kupusu zahteva da temperature budu stabilne bez previše oscilacija i to od 18 do 21 stepeni.
Najbolje mesto za čuvanje kupusa je u podrumu, gde nema prevelikih razlika u temperaturi, kao što nije slučaj ukoliko ga držite na balkonu.
Komentari (0)