Poslednjih godina mleko na biljnoj bazi sve je traženije iz više razloga. Veruje se da je zdravije od običnog, kravljeg, jer ne sadrži masti i kalorije. Često se ističe i da je pogodno za osobe koje imaju problem sa laktozom, ali i iz etičkih razloga jer se smanjuje zloupotreba životinja u savremenoj poljoprivredi radi dobijanja mleka.
Međutim, kako naglašavaju stručnjaci, pojedini sastojci biljnog mleka mogu biti štetniji od mlečnih proizvoda. Naime, iako se veruje da su biljna mleka (od badema, ovsa, kokosa...) mnogo zdravija u odnosu na klasično kravlje mleko istina je zapravo potpuno drugačija, tvrdi dr Marija Abreu. Kako je za Njujork post objasnila ta profesorka medicine, mikrobiologije i imunologije na Univerzitetu u Majamiju, veruje se da su hemikalije kao što su aditivi i emulgatori krivi za pojavu sve učestalijih problema sa crevima, navodeći da upravo te supstance dovode do upala i pojačavaju rizik od raka.
- Čak i hrana za koju mislimo da je dobra za nas, može biti problem. Stvari kao što su emulgatori koji se dodaju u nemasne jogurte i biljna mleka mogu da promene mikrobiom creva i povećaju rizik od dobijanja raka - upozorila je ona.
Prema njenim rečima, naš mikrobiom creva sadrži dobre bakterije koje pomažu sistemu za varanje hrane i igraju ključnu ulogu u borbi protiv kancera. Kad dođe do poremećaja u mikrobiomu creva, dolazi i do povećanja rizika od opasnog i smrtonosnog raka debelog creva.
Mnoge studije koje su sprovedene u Americi pokazale su da biljna mleka ne samo da nisu zdravija, već naprotiv, mogu biti čak veoma opasna po zdravlje. Evo i zašto je to tako.
Prepuna šećera
Biljna mleka zaista imaju značajno manje masti u odnosu na kravlje, ali istraživanje je pokazalo da biljne opcije imaju visok nivo šećera, gotovo kao čokolada, što takođe nije zdravo.
Ultraprerađena hrana
Verovatno vam nikad ne bi palo napamet, ali biljna mleka su zapravo ultraprerađena hrana. Mnogi od tih proizvoda sadrže aditive i emulgatore koji uključuju želatin, protein surutke, ksantamsku gumu i karboksimetilcelulozu. Te supstance se dodaju ovom mleku da bi se sprečilo odvajanje vode i stvorila glatka, kremasta tekstura.
Rizik od raka
Ultraprerađena hrana ometa mikrobiološki sistem i već godinama je na vrhu najrizičnije hrane koja može da dovede do pojave određene vrste raka. Mnogi stručnjaci veruju da je prekomerno izlaganje ultraprerađenoj hrani razlog za porast stope oboljevanja od raka debelog creva, posebno kod mladih ljudi. Posebno je alarmantan podatak da se rak debelog creva kod mladih najčešće dijagnostikuje u poodmakloj fazi bolesti, kada je i mogućnost lečenja značajno umanjena.
Menjaju crevnu floru
Istraživanja sporvedena ranijih godina su povezala dijetetske emulgatore, karboksimetilcelulozu (CMC) i polisorbat 80 sa rakom debelog creva kod miševa. Kako upozoravaju stručnjaci, svi aditivi koji se koriste za očuvanje hrane (pa i biljnog mleka) menjaju crevnu floru i dobre bakterije i podstiču upalu creva. Kao što je utvrđeno, hronična upala dovodi do oštećenja DNK i povećava rizik od raka.
Odvojena studija iz 2021. godine je otkrila da kada se emulgatori uvedu u koloniju bakterija, sličnih onima koje se nalaze u ljudskom crevu, one jednostavno umiru. A zdravlje i imunitet našeg organizma počinje od creva, pa kad dođe do narušavanja crevne mikroflore dolazi do razaranja imuniteta i veće podložnosti bolestima.
Komentari (0)