Odrasli

MLADI LEKAR NIJE IMAO NIKAKVE SIMPTOME: Na pregled je otišao preventivno, a usledila je strašna dijagnoza

Stopa bolesti od ove vrste karcinoma se povećava svake godine kod mladih.

16.06.2024 10:28

MLADI LEKAR NIJE IMAO NIKAKVE SIMPTOME: Na pregled je otišao preventivno, a usledila je strašna dijagnoza
Facebook/Lindsay Karp

Lindzi Karp je supruga lekara koji nedavno je preživeo rak debelog creva. Kako je ispričala Lindzi njen suprug je mlad i lekar, nikad nije imao nikakve tegobe, a da je teško bolestan saznao je posle rutinskog preogleda koji mu je spasao život.

Prema njenim rečima on nije ni slutio da nosi kancer u organizmu, jer nije imao nikakvih simptoma. 

- Nije imao gubitak kilograma, niti krv u stolici. Nikakve bolove, niti porodičnu istoriju raka debelog creva. Ipak kao lekar osećao je da treba da sledi savet koji daje pacijentima i nakon što je navršio 45 godina otišao je na prvu kolonoskopiju. Retko uzima slobodan dan, pa je jedva čekao da dobije tačan izveštaj i da se vrati na posao sutradan na posao - otkriva njegova supruga.

Doktori su njenom suprugu predočili da su tokom skrininga uočena dva polipa, a da jedan veći koji je bio oko 56 mm, treba hirurški ukloniti. Mladi doktor je bio iznenađen da je bez ikakvih simptoma polip te veličine rastao u njemu, piše Prevention a prenosi Yahoo.

Poziv od kojeg su strahovali

Nekoliko dana kasnije njenom mužu je poslata poruka da su mu doktori otkrili rak. Lindzi je nažalost bila upoznata sa tim šta ta reč znači budući da je njen otac u kasnim 40-im oboleo od raka jezika i ona je sa svojih 17 godina zajedno sa ocem prolazila kroz sve kroz što je i on: zračenje, hemoterapija i resekcija limfnih čvorova.

 

 

- Plakala sam na podu spavaće sobe pitajući se da li će moj otac biti na mojoj maturi ili da me preda suprugu na dan venčanja. Na sreću sve je to doživeo, ali sada moj muž prolazi kroz to i ponovo se suočavam sa tim iz drugog ugla - kaže Lindzi.

Budući da se ona borila sa multiple sklerozom i da joj je sve vreme muž u tome bio najveća podrška, sada je to trebala ona da bude njemu. Čak i u trenucima kada je gubila nadu, znala je da mora da je bude jaka zbog njega.  

Morali su da priznaju deci

Shvativši da će zbog cele atmosfere u kući deca shvatiti da nešto nije u redu, par je odlučio da ih upozna sa tim. Pokušali su da to svojim dečacima od 9 i 12 godina objasne na najblaži mogući način bez da ih uznemire, posebno je to bilo važno Lindzi koja se seća svog detinjstva kada je njenom ocu dijagnostifikovano to oboljenje.

shutterstock.com

Rutinski pregled je bio od velike važnosti za ranu diojagnozu raka

 

Iako su lekari bili uvereni da je rak izlečen uklanjanjem polipa, trebalo je sačekati rezultate patologije. Njenom suprugu je urađena i desna hemiokolektomija pri čemu mu je odstranjen deo debelog creva. Dok je ležao u bolnici okružen kolegama koji su brinuli o njemu svi su iščekivali pozitivne rezultate. 

Bio je izlečen

Lekari su otkrili da nema znaka raka i da je skrining uhvatio rast na vreme za hirurško lečenje, a zračenje i hemoterapija nisu bili potrebni. Posle tri nedelje porodica je napokon predahnula i vratili su se redovnoj rutini. Kroz godinu dana čeka ga još jedna kolonoskopija da bi se proverili polipi, a redovne kontrole su obavezne.

Šta je rak debelog creva?

Rak debelog creva spada u najučestalije karcionome savremenog čoveka. U Srbiji se svake godine registruje oko 4500 novih slučajeva koji su oboleli od raka debelog creva, a za godinu dana premine oko 3000 pacijenta. Glavni uzrok nastanka bolesti nije pozna, ali se smatra da su postoji nekoliko faktora koji utiču na njegov nastanak i to:

  • genetska predispozicija
  • način ishrane
  • stil života.

Simptomi uključuju:

  • krvarenje u stolici
  • neredovnu stolicu
  • nadutost stomaka
  • smenjivanje zatvora i dijareje 

BONUS VIDEO:

 

Komentari (0)