Odrasli

GLUMICA U NIKAD GOREM STANJU, POSLE MULTIPLE SKLEROZE I DEPRESIJA: "Nisam se tuširala 3 nedelje, osećam da smrdim!"

"Hvala bogu što sam uvek sama, da me niko ne namiriše, osim moje ćerke."

10.06.2024 18:15

GLUMICA U NIKAD GOREM STANJU, POSLE MULTIPLE SKLEROZE I DEPRESIJA: "Nisam se tuširala 3 nedelje, osećam da smrdim!"
Profimedia

Američka glumica Kristina Eplgejt, poznata po ulogama u serijama "Married... with Children" ("Bračne vode") i "Dead to me" ("Mrtva za mene"), suočava se sa teškom bolešću multiple skleroze, a dijagnoza joj je uspostavljena 2021. godine. Multipla skleroza (MS) je hronično oboljenje centralnog nervnog sistema koji se karakteriše procesom demijelinizacije-oštećenjem nerava kičmene moždine i mozga. Nastanak bolesti rezultira problemima različitog stepena, od blage ukočenosti i otežanog hodanja do oslepljenja. Osim toga, nedavno je otkrila da se bori i sa depresijom. 

Depresija je poremećaj raspoloženja koji se karakteriše prisustvom izuzetne tuge, razočarenja, usamljenosti, beznađa, nedostatak vere u sebe i osećaj krivice i niže vrednosti. Ovakvo stanje je vrlo ozbiljno i može trajati veoma dugo, remeteći osobu u obavljanju svakodnevnih aktivnosti.

 

Eplgejtova se ipak hrabro nosi sa teškom dijagnozom multiple skleroze i depresije, naglašavajući važnost podrške i perspektive u suočavanju sa izazovima koje joj život postavlja. Njena otvorenost o ovoj temi daje nadu i inspiraciju mnogima koji se suočavaju sa sličnim izazovima.

 

Život sa multiplom sklerozom

Kristina je nedavno otkrila da ima čak 30 lezija na mozgu, koje lekari povezuju sa multiplom sklerozom. Lezija je oštećenje ili nenormalna promena u tkivu organizma, obično uzrokovana bolešću ili traumom. Najveća lezija je iza njenog desnog oka, što joj izaziva jak bol. Ona je izjavila da više ne može ni da se tušira.

- Biću iskrena, moram da kupim zalihe vlažnih maramica, jer nisam mogla da se istuširam tri nedelje, iako imam postavljenu klupicu na koju mogu da sednem u tuš kabini. Međutim ta klupa je baš mala, a moja zadnjica toliko velika ovih dana, da ne mogu ni da sednem na klupicu. Ako pokušam, samo se okliznem, pa moram da se brišem vlažnim maramicama. Međutim ne verujem da te vlažne maramice zaista pomažu. Loše mirišem. To je strašno. Hvala bogu što sam uvek sama, da me niko ne namiriše, osim moje ćerke - požalila se Kristina koleginici koja ima istu dijagnozu.

 

Borba protiv depresije

Pored fizičkih izazova, Kristina se suočava i sa depresijom. Ona je izjavila da trenutno ne uživa u životu i da se oseća kao da je "zarobljena u mraku". Čak je priznala da se veoma teško nosi sa svojim zdravstvenim stanjem i da se oseća izolovano, što je dovelo do toga da se retko izlaže u javnosti.

- Osećam se kao da živim u paklu. Nisam mnogo napolju, pa je svaki izlazak malo težak za moje telo. Nikada se neću probuditi i reći: "Ovo je super". To se neće dogoditi. Probudim se i podsećam se na to svaki dan. Ali možda dođe trenutak kada ću moći da funkcionišem malo bolje. Trenutno sam u izolaciji, tako se nosim s time da ne idem nigde jer stvarno to ni ne želim. Teško je - objasnila je glumica u tv emisiji.

Podrška i perspektiva

Uprkos teškim vremenima, Kristina je istakla podršku koju je dobila od svojih kolega i publike. Naglasila je da je rad na Netflix seriji "Dead to Me" za nju dar i da je to prilika da postane svesna svojih granica i mogućnosti. Takođe, već razmišlja da pređe na neke druge poslove u Holivudu koje bi zbog zdravstvenog stanja mogla lakše da radi.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)