Zanimljivosti

NAKON 60 GODINA KARIJERE ZBOG BOLESTI ODUSTAJE OD GLUME: Vid je skoro potpuno izgubila, evo šta je razlog

Nakon 60 godina filmske karijere poznata glumica najavljuje svoje povlačenje.

29.05.2024 15:35

NAKON 60 GODINA KARIJERE ZBOG BOLESTI ODUSTAJE OD GLUME: Vid je skoro potpuno izgubila, evo šta je razlog
Credit: Yui Mok / PA Images / Profimedia

Prošle nedelje je jedna od najboljih i najpoštovanijih britanskih glumica Džudi Denč, prisustvovala sajmu cveća u Čelziju u Londonu zbog čega su mediji iskoristili priliku da je pitaju o daljem radu i projektima na kojima radi. Ipak ova 89-godišnjakinja je iznenadila sve kada je odgovorila da planira povlačenje iz svoje glumačke karijere nakon šest decenija zbog zdravstvenih problema. 

- Ne, ne. Ne mogu čak ni da vidim - odgovorila je ona, piše Njujork Post.

Glumici je još pre 12 godina dijagnostikovana makularna degeneracija i ona je od tada javnost upoznala sa svojim problemom i gubitkom vida koji je ubrzo nastupio. Stanje koje ima Džudi je vodeći uzrok za trajni i brzi gubitak vida kod starijih osoba. Statistika Centra za kontrolu i prevenciju bolesti u Americi, pokazuje da je 2019. godine čak 19,8 miliona Amerikanaca starijih od 40 godina živelo sa ovim stanjem. 

U jednom svom gostovanju u jednoj emisiji, prošle godine, Denč je navela kako joj je ovaj zdravstveni problem otežao posao i da sve teže uspeva da čita scenarije i nauči svoje replike, što joj je kako je rekla, nekada bilo veoma lako. 

- To je postalo nemoguće i zato jer imam fotografsko pamćenje. Moram da pronađem mašinu koja ne samo da me uči mojim redovima, već i govori gde se pojavljuju na strannici - rekla je ona tom prilikom, navodi taj portal.

Ipak, u toj priči njeno fotografsko pamćenje je pozitivna stvar jer joj je pomoglo kod pamćenja scenarija. Glumica se prisetila prošlih dana, istakavši kako je ranije pamćenje svojih replika bilo mnogo lakše. Pre tri godine glumica "Zaljubljenog Šekspira" je tražila pomoć od svojih prijatelja da joj pomognu sa čitanjem stihova naglas što joj je dosta olakšalo u poslu. 

Glumica je savetovala sve da pronađu način kako da prevaziđu teške periode, što je i ona učinila kada je trebalo pamtiti stihove i replike u čemu su joj pomogli najbliži. 

- Moram da učim kroz ponavljanje i nadam se da ljudi neće previše primetiti ako su sve replike potpuno beznadežne - otkriva Džudi.

Glumica nije angažovana trenutno na projektima, ali je bila pre dve godine na Oskaru, nominovana za najbolju sporednu glumicu u filmu "Belfast".

Iste godine ona se pojavila u božićnom filmu Vila Ferela i Rajana Rejnoldsa po imenu "Spirited" ali i u komediji "Aleluja". 

BONUS VIDEO:

Komentari (0)