Odrasli

JELENI JE DIJAGNOSTIKOVAN RAK DEBELOG CREVA, SAMO 1 SIMPTOM JE IMALA: Nikad nije bila bolesna, a onda je usledila strašna borba (FOTO)

Bila je uporna u tome da je detaljnije pregledaju.

22.04.2024 19:20

JELENI JE DIJAGNOSTIKOVAN RAK DEBELOG CREVA, SAMO 1 SIMPTOM JE IMALA: Nikad nije bila bolesna, a onda je usledila strašna borba (FOTO)
instagram/printscreen/@colorado.jelena

Jeleni Tompkins (34) žena iz Kolorada, dobila je šokantnu dijagnozu raka debelog creva nakon što je primetila da joj gasovi imaju posebno jak miris. Prvobitno je to pripisala konzumiranju probiotika i zdrave hrane, ali je uskoro otkrila da je stvarnost mnogo ozbiljnija. Iako je vodila zdrav način života i čak završila polumaraton 2016. godine, Tompkins nije imala nikakve primetne simptome osim neobično mirisnih gasova. Tek kada je primetila krv u stolici, obratila se svom lekaru tokom redovnog pregleda. Rekli su joj kako je to problem ishrane, a njena upornost dovela je do daljih ispitivanja, koja su rezultirala kolonoskopijom otkrivajući da je rak rektuma u trećem stadijumu i da se proširio na njene limfne čvorove.

 

 

 


Jelenin slučaj deo je zabrinjavajućeg trenda, jer se stope kolorektalnog kancera povećavaju širom sveta, posebno među mladima. Prognozira se da će se broj obolelih od ove bolesti kod osoba mlađih od 50 godina udvostručiti do 2030. godine, a da će kolorektalni kancer do kraja decenije postati vodeći uzrok smrti od raka u ovoj starosnoj grupi. U Sjedinjenim Američkim Državama, kolorektalni kancer rangira se kao treći najčešći tip kancera i treći vodeći uzrok smrti od raka kako kod muškaraca tako i kod žena. Samo ove godine, procenjuje se da će oko 53.000 osoba izgubiti bitku sa ovom bolešću.

Stručnjaci još uvek rade na identifikaciji osnovnih uzroka ovog razarajućeg trenda, pri čemu se nezdrava ishrana, konzumiranje alkohola i sedentarni način života navode kao glavni krivci.

 

 

 

Izazovi dijagnoze i lečenja

Jelena je prošla napornu terapiju hemioterapijom, nakon čega je usledila operacija uklanjanja 30 centimetara njenog debelog creva i rektuma, zajedno sa 17 limfnih čvorova. Takođe, napravljena joj je stoma, što omogućava probavljenoj hrani da zaobiđe rektum i anus i umesto toga bude sakupljena u kesu. Uprkos ovim izazovima, sada je u remisiji i redovno ide na godišnje preglede.

- Nikad nisam pomislila da imam rak, niko u mojoj porodici nije imao problem sa ovom bolesti, posebno ne rakom debelog creva. Imala sam 34 godine i bila zdrava, nisam sumnjala da sam bolesna. Moja ćerka je tada završavala predškolsko, zidali smo kuću a ja nisam imala predstavu da li ću biti živa da sve to dočekam - poručila je Jelena na svom Instagramu.

Kolorektalni kancer predstavlja dijagnostičke izazove zbog simptoma koji se često mogu pripisati drugim stanjima. Često prijavljeni znaci uključuju bol u stomaku, krv u stolici, proliv i anemiju zbog nedostatka gvožđa. Uznemiravajuće je to što značajan broj pacijenata prvobitno dobije netačnu dijagnozu, pri čemu više od polovine prijavljuje da su imali pogrešne dijagnoze kao što su hemoroidi, iritabilni kolon, anemija i mentalni problemi.

 

BONUS VIDEO:

Komentari (0)