Jela bez mesa

MAFINI OD TIKVICA, RECEPT ZA KOJIM SU POLUDELE DOMAĆICE: Ukusan, zdrav i jeftin obrok, uspeva i početnicima!

Ovo je jedan od najpolularnijih načina za pripremu ovog povrća.

24.10.2024 08:02

MAFINI OD TIKVICA, RECEPT ZA KOJIM SU POLUDELE DOMAĆICE: Ukusan, zdrav i jeftin obrok, uspeva i početnicima!
Shutterstock

Tikvice su izuzetno zdravo povrće koje može da se kupi tokom cele godine. Sadrže veoma malo kalorija (od 15 do 20) u 100 g, ali su zato prebogate vitaminima C, B i K, dijetetskim vlaknima, mineralima, kalcijumom, magnezijumom, gvožđem, cinkom, fosforom... Zbog svog sastava poznate su kao diuretik i koriste se za izbacivanje viška tečnosti iz organizma. Imaju antiupalna svojstva, pa pomažu i u prevenciji raznih bolesti i utiču na jačanje imuniteta.

Međutim, većina domaćica najčešće ih renda i od njih priprema pljeskavice ili ih jednostavno ispohuje. U poslednje vreme veoma su popularni mafini od tikvica, a ovaj recept pretražuju milioni ljudi na Guglu. Vrlo je jednostavan i lako se priprema, a uspeva svima, čak i početnicima u kuhinji.

Kako se peku u kalupu u rerni nećete imati ni problem sa viškom masnoće koju tikvice upiju prilikom prženja ili pohovanja. Kao poseban bonus dolazi to što su prilično jeftine, pa ćete za male pare dobiti ukusan i zdrav obrok za celu porodicu. Možete ih jesti za ručak uz neki prilog ili meso ili za večeru.

Srećna republika vam poklanja najtraženiji recept za mafine od tkivica. 

Sastojci:

  • 700 g rendanih svežih tikvica
  • 150 g otopljenog putera
  • 1 kašičica šećera
  • 1 kašičica soli
  • 2 jaja
  • 2 kašičice sode bikarbone
  • 700 g brašna
  • 200 g belog sira
  • 100 g kačkavalja
  • malo mirođije.

Priprema:

Zagrejte rernu na 170 stepeni. Dok se rerna greje izmešajte jaja i šećer, pa dodajte tikvice i puter. Posebno izmešajte brašno sa sodom bikarbonom i malo soli, pa sve lagano umešajte u tikvice. Na kraju dodajte izmrvljeni beli sir (koji volite), pa lagano izmešajte da se smesa sjedini.

Sipajte smesu u podmazane kalupe za mafine i pecite 25 - 30 minuta. Kada je pečeno pospite rendani kačkavalj, vratite u vrelu rernu na minut, dva da se sir otopi, pa izvadite da se mafini ohlade. Pospite sitno seckanom mirođijom, a i ne morate ako je ne volite. 

Uživajte!

BONUS VIDEO:

Komentari (0)