Jela sa mesom

OVAJ SENDVIČ JE KRALJICA ELIZABETA JELA SVAKI BOGOVETNI DAN: Ima samo tri sastojka, a jedu ga i deca u Srbiji

Evo bez čega nije mogla da zamisli svoj dan.

19.09.2024 18:20

OVAJ SENDVIČ JE KRALJICA ELIZABETA JELA SVAKI BOGOVETNI DAN: Ima samo tri sastojka, a jedu ga i deca u Srbiji
Tanjug/AP

Prošlo je više od dve godine otkako je preminula kraljica Elizabeta II, a mnogi ne znaju koje su bile njene omiljene namirnice. Kraljica je obožavala takozvani penny sendvič, koji je jela svakodnevno od svoje pete godine.

Prema rečima njenog bivšeg ličnog kuvara Darena Mekgrejdija, kraljica je gotovo svaki dan imala isti doručak, koji se sastojao od Earl Grey čaja i Special K žitarica. Osim toga, volela je jednostavna jela, ali najdraži obrok joj je bio pomenuti sendvič, koji je jela verno tokom celog života.

Sendvič od tri sastojka

Prema kuvaru, sendvič se sastoji od samo tri sastojka: hleba, džema i maslaca. Džem je uvek bio od jagoda, pravljen u dvorcu Balmoral sa jagodama iz njihovih vrtova.

Tanjug/AP

Kraljica Elizabeta dan nije mogla da zamisli bez ovog sendviča

Zanimljivo je da se sendvič naziva "penny" jer je bio veličine starog engleskog penija. Kraljica je uživala u laganoj ribi sa povrćem za večeru, a kada su dolazili gosti, često su se poslužile goveđe rolice. Na popodnevnim čajankama, volela je čokoladnu tortu i mousse od čokolade, a mango je bio voće koje nikada nije nedostajalo u njenom hladnjaku.

Mekgrejdi je otkrio da je kraljica imala specijalnu kolekciju tanjira i pribora, uključujući mramorni tanjir sa zlatnim ukrasima i pribor dekorisan dijamantima, rubinima i safirima. Kada je reč o voću, kraljica Elizabeta II je imala posebno pravilo kada je jela bananu — uvek je koristila nož i viljušku. Takođe, izbegavala je hranu bogatu škrobom, poput testenine ili krompira, osim na državnim večerama.

BONUS VIDEO: 

Komentari (0)