Jela bez mesa

ZBOG OVOGA VAM KISELI KUPUS POSTAJE GNJECAV: Ako napravite grešku, sve propada, otkrivamo najbolji recept za omiljeno zimsko jelo u Srbiji!

Nije teško spremiti ovaj deo zimnice, ali obratite pažnju na to da ne upadnete u neke od potencijalnih zamki.

11.10.2024 08:01

ZBOG OVOGA VAM KISELI KUPUS POSTAJE GNJECAV: Ako napravite grešku, sve propada, otkrivamo najbolji recept za omiljeno zimsko jelo u Srbiji!
Schutterstock

Iako se kiseljenje kupusa može činiti jednostavnim zadatkom, postoji mnogo zamki u koje se možete uhvatiti. Ako pravilno spremite kiseli kupus, on ne samo da do proleća zadržava svoja korisna svojstva i vitamine, već i doprinosi bogatstvu ukusa. Evo nekoliko najčešćih grešaka koje treba izbegavati prilikom kiseljenja kupusa.

Predugo čuvanje na sobnoj temperaturi

Fermentacija kupusa obično traje od tri do četiri dana na sobnoj temperaturi, nakon čega je važno prebaciti ga na hladno mesto. Mnogi ljudi prave grešku i kupus drže predugo na sobnoj temperaturi, što može dovesti do gubitka njegovih korisnih svojstava i promena u ukusu. Zbog visoke temperature on može da postane gnjecav i često se raspadne. Da bi bio kiseo, a ipak dovoljno tvrd i ukusan, idealno mesto za čuvanje je neka hladna prostorija ili podrum.

Foto: Shutterstock

Kiseli kupus je nezaobilazna namirnica u našoj zemlji tokom zimskih meseci

Osim toga, svaki dan stiskajte i mešajte kupus kako biste osigurali ravnomernu distribuciju soli i sokova. Ovaj postupak ponavljajte svaka 2-3 dana i da biste sprečili razvoj plesni.

Nedovoljna količina soli je još jedan problem

Koristite jednu kašiku (30 g) soli na kilogram kupusa. Ne zaboravite da ne koristite jodiranu so, ona može negativno uticati na fermentaciju. Kupus mora da bude potpuno potopljen tokom fermentacije da bi se sprečio rast neželjenih gljivica.

Izbegavanjem ovih grešaka, možete uživati u ukusnim jelima tokom zime, a evo ga recept za najbolji kiseli kupus. Provereno!

Sastojci:

  • 25 kg kupusa
  • 1,5 kg soli
  • voda

Priprema: 

Sve što vam je potrebno jesu glavice kupusa, so i voda. Mi smo kupili 25 kilograma kupusa i iskoristili 1,5 kg soli. Prvo skinite prve listove sa glavica kupusa kako biste odstranili eventualne nečistoće. Zatim nožem izvadite koren svake glavice kupusa i napravite udubljenje. To udubljenje ispunite sa malo soli (iskoristite deo od 1,5 kg). Izdubljene i usoljene glavice ređajte u oprano bure.

U toploj vodi razmutite preostalu so. Nalijte slanu vodu u bure tako da potpuno prekrije kupus. Stavite držač koji će pritisnuti kupus, a preko njega postavite kamen. Na početku dolivajte vodu po potrebi da se glavice ne osuše. Tokom narednog meseca, jednom nedeljno, prebacujte vodu sa dna bureta nazad na vrh kako biste osigurali ravnomernu fermentaciju. Kada prođe mesec dana, vaša zimnica će biti kompletna i kiseli kupus će biti spreman za uživanje!

Uživajte!

BONUS VIDEO: 

Komentari (0)