Tetka Saveta

NE BACAJTE LJUSKE OD JAJA! Neverovatno je za šta ih sve možete iskoristiti, a tek šta čine koži, ožiljcima i noktima!

Nakon današnjeg dana u mnogim domovima ostaće velike količine ljuski od kuvanih jaja, a mi vam donosimo predloge kako da ih iskoristite jer, verovali ili ne, one imaju izuzetno širok spektar primene.

24.04.2022 12:30

NE BACAJTE LJUSKE OD JAJA! Neverovatno je za šta ih sve možete iskoristiti, a tek šta čine koži, ožiljcima i noktima!
unplash

Jaja su važna namirnica u ishrani jer su bogata proteinima, a mogu se spremiti na najrazličitije načine. Koliko su važna govori i činjenica da su sastavni deo najvećeg broja recepata, a ono što je sigurno jeste i da su nezaobilazna na današnji dan kada pravoslavni Hrišćani obeležavaju Vaskrs po julijanskom kalendaru. Zato je jasno da će nakon uskršnje trpeze sigurno ostati mnogo ljuski od kuvanih jaja, ali, ono što treba da znate, jeste činjenica da one ne bi trebalo da završe u smeću jer se mogu iskoristiti na bezbroj načina. 

Mnoge domaćice ih bacaju,ne znajući kakvu ulogu mogu imati i kako se dalje mogu iskoristiti.

Ljuske od jajeta sadrže 90 odsto kalcijuma koji je neophodan za jake kosti i opšte zdravlje, a evo predloga na koje sve načine ih možete iskoristiti. 

Nega i hranjenje biljaka

Samlevene ljuske čuvajte kao prah u tegli izvesno vreme. Kada budete želeli da nađubrite biljke u svojoj bašti samo pomešajte prah sa malo zemlje i pospite ga pri stabljiki biljke. Ljuske jajeta se teško razlažu, potrebno im je čak nekoliko meseci, pa je zbog toga ova metoda "đubrenja" najbolja. Paradajz, paprike i plavi patlidžan imaće najviše blagodeti od ljuski, a što se tiče ostalih biljaka, one najviše pogoduju jorgovanu.

Takođe, možete ih dodati kompostu, jer će one uticati na regulaciju kiselosti humusa. One su bogate i natrijumom što je dobro za biljke, ali treba biti oprezan sa dodavanjem količine, jer prevelika koncentracija natrijuma može imati negativne posledie.

 

Ljuske kao saksije

Polovina ljuski u zadržanom jajastom obliku može biti sjajna alternativa za male saksijice u kojima možete zasaditi minijaturne sadnice ili biljke koje ne zahtevaju veliki prostor. Pored toga što ćete iskoristiti ljuske, dobićete autentične i zanimljive dekorativne saksije za koje niste izdvojili mnogo novca. Najidealnije je da stoje na prozoru.

Čišćenje posuđa

Pre svega se misli na zagorele tiganje i šerpe. Možda koristite deterdžente, ali nekada nije loše ni štedeti na njima ako već imate prirodno abrazivno sredstvo, poput ljuski. Usitnite ih, pospite po šerpi, zatim dodajte malo soli i trljajete. Sa šerpi će biti otklonjene tvrdokorne mrlje i opet će dobiti stari sjaj.

Umetnost

Čini se da je ovo deci najzanimljiviji deo i od njih možete čuti sjajne ideje. Oprane i osušene ljuske izmrvite i zašto vaša i dečija kreativnost ne bi došli do izražaja, radeći mozaike i crteže na koje ćete ih lepiti a usput se i zabavili. Obojene ljuske su već pola odrađenog posla jer se ne morate time baviti ako želite što više šarenila na vašem umetničkom poduhvatu.

 

 

 

Stalak za boje

Evo odličnog idejnog rešenja u kome će se vaši mališani zabaviti. Verovatno vaša deca eksperimentišu i traže načine da rastvore boje, praškove kojima žele da oslikaju nešto pa prave kombinacije na nekoj plastici ili improvizovanoj posudi. Evo kako da se dekorišu ljuske a odlično može poslužiti i kao stalak za boje. U prethodno očišćenim ljuskama do pola možete sipati boje u količini koju želite kako bi vaše dete odradilo lakše svoj zadatak iz likovnog ili se jednostavno zabavilo.

Ukrašavanje

Mnogi su pomislili da su neke vaze i dekorativne kutije kupljenje u drugoj zemlji ili su plaćene u radnjama antikviteta i darotekama po nekoj skupoj ceni. Tajna je u tome da su obične vaze, flaše i kutije oblepljene ljuskama raznih boja koje su im dale potpuno novi izgled. Takođe, možete napraviti nekakvu dekoraciju za proslave ili sliku, osmišljavajući na njoj razne motive.

 

 

 

Ulepšavanje tena 

Mnoge žene ne znaju da jaja mogu učiniti puno za njihov blistav i sjajan ten, dok su druge upoznate da na tržištu već odavno postoje preparati za negu i ulepšavanje koji sadrže taj  dodatak. Ovo ne samo da daje koži zategnutost i blistavost, već usporava i starenje. Ljuske jajeta pecite u rerni na 150 stepeni, pet minuta. Nakon toga ih izmrvite, najbolje u avanu, dok ne postanu prah. Pomešajte ih sa jednim belancetom i nanesite na lice. Kako se maska bude sušila, zateže lice. Kad postane suva, isperite lice. Membrana ljuske je takođe odlična za podočnjake i mesta kojima treba osveženje.

Za zarastanje ožiljaka i žuljeva

Ukoliko ste se posekli maskom od ljuski za lice, na bolno, posečeno mesto možete staviti opnu odnosno membranu jajeta koje ste prethodno razbili. Membrana  jajeta će odmah zaustaviti krv. Isto važi za žuljeve, svrabove, iritacije i posekotine. Oni brzo zarastaju ili se eliminišu uz pomoć  ove metode.

Za jačanje noktiju

Budući da su ljuske bogate kalcijumom, preporuučuju se kao dodatak lakovima za nokte jer će na ta način da ih jačaju. Ljuske su dobre i u lečenju zanoktica pa kao prah ih možete dodati kremama za ruke.

BONUS VIDEO:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Komentari (0)