Tetka Saveta

RECEPT ZA JAJE NA OKO ZA KOJIM JE POLUDEO SVET: Grejs zapalila društvene mreže, 14, 5 miliona ljudi isprobalo ovaj doručak (VIDEO)

Ovaj način pripreme inspirisan je meksičkom kuhinjom.

18.09.2023 11:59

RECEPT ZA JAJE NA OKO ZA KOJIM JE POLUDEO SVET: Grejs zapalila društvene mreže, 14, 5 miliona ljudi isprobalo ovaj doručak (VIDEO)
Printscreen TikTok/graceelkus

Jaje je najkompletnija namirnica koja ljudskom organizmu daje potrebnu energiju. Sa velikim sadržajem proteina i holina svrstavaju se u istu kategoriju kao i meso u piramidi ishrane. I danas tibetanski monasi pred težak fizički rad jedu po dva jajeta za doručak jer im to pruža dovoljno snage i energije.

@graceelkus 5-minute feta fried eggs: you’ll thank me next time you’re hangry 🍳 Inpired by Ali Slagle’s potato, egg, and cheese tacos 🧀 Heat small nonstick skillet over medium heat. Crumble in feta around perimeter. Crack egg into center; season w/ black pepper & red pepper flakes (no need to add salt, the feta is plenty salty) Cover pan and cook until white is set, yolk is still runny, and cheese is unbelievably crispy. Serve atop toast, w/ hash browns, or my personal fave: in a charred tortilla with avocado & lime. You can oil the skillet, esp. if you’re not using nonstick, but I find the cheese gets crispier w/o More tips on my IG @graceelkus #friedeggs #feta ♬ Midnight City - M83

Inspirisan meksičkom kuhinjom

U ljudskoj ishrani najviše se koriste kokošija jaja. Najveći potrošači na svetu su Meksikanci koji godišnje pojedu 352 komada jaja po glavi stanovnika dok Srbi u proseku godišnje konzumiraju oko 150 komada.

Jaja se najčešće koriste za doručak, a mogu se pripremati na najrazličitije načine. Jaja pržena na oko su jedan od najomiljenijih načina pripreme i u Srbiji, a mnoge domaćice bi rekla da tu nema nikakve posebne mudrosti.

Međutim, priprema jaja na oko po receptu Grejs Elkus izazvao je potpunu histeriju na internetu. Njen recept sa TikToka pregledan je 14, 5 miliona puta a mnogi ne kriju da su oduševljeni njenim načinom pripreme jaja. 

Kako je objasnila Grejs za ovaj recept je bila inspirisana meksičkom kuhinjom.
- Pržena jaja sa feta sirom gotova za 5 minuta! Zahvalićete mi se kada budete gladni sledeći put - napisala je Grejs u opisu svog posta. 

Usledili su brojni komentari na njen post.

- Ja bukvalno svaki dan za doručak pravim pečeno jaje u kukuruznoj tortilji. Ali, nikad nisam ni pomislio da stavim fetu u tiganj.

- Tako hrskavo i ukusno.

- Izgleda fenomenalno! Već sutra ujutru ću praviti ovakav doručak.

- Kombinacija fete, trtilje i jaja je preukusna - bili su samo neki od komentara na njen post.

Najbolje od svega je što je moguća kombinacija različitih ukusa sve zavisi od ukusa. 

Srećna republika vam poklanja Grejsin originalni recept za pripremu jaja na oko na njen način.

Sastojci:

  • 1 jaje
  • 1 manja tortilja 
  • 50 g feta sira
  • pola avokada
  • crni i crveni biber, začini po želji
  • pola limete ili limuna

Priprema:

Ugrejte tiganj, izmrvite feta sir u krug  i u sredinu razbijte jaje. Začinite crnim i crvenim biberom, so po ukusu ali ne zaboravite da je feta sir dosta slan pa vam dodatna so možda neće ni trebati. Poklopite tiganj i pržite dok se belance ne stegne, a da žumance ostane tečno. Prepečenu tortilju (može i tost hleb ako nemate tortilju) premažite sa avokadom, nacedite malo limuna i odzgo stavite pečeno jaje.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)