Tetka Saveta

Bela baštenska garnitura vam je umazana i uflekana? Otkrivamo vam kako će PLASTIKA OPET ZABLISTATI KAO NOVA!

Na plastičnim garniturama najčešće se sakuplja prljavština od trave, blata, ostataka hrane i pića, kao i izmet ptica, međutim, sve to može veoma brzo i lako biti uklonjeno na veoma jednostavan način.

08.07.2022 19:00

Bela baštenska garnitura vam je umazana i uflekana? Otkrivamo vam kako će PLASTIKA OPET ZABLISTATI KAO NOVA!
Shutterstock

Tokom leta mnogo više vremena provodimo u dvorištu ili na balkonu. Za opremanje tog kutka mnogi biraju bele plastične garniture koje najčešće čine sto i stolice. Takva vrsta nameštaja ima više prednosti. Pre sveg je jeftiniji u odnosu na druge baštenske garniture, a uz to su i stolice i stolovi lagani za pomeranje ili unošenje u kuću, ukoliko je potrebno. Mana im, međutim, što se brzo isprljaju, pa često već posle kraćeg vremena izgledaju ofucano.

Srećna republika vam donosi nekoliko trikova kako da brzo i lako očistite svoj plastični sto i stolice koje će zablistati kao da su potpuno novi.

Pixabay.com

Bele baštenske stolice brzo se isprljaju, izgube sjaj i izgledaju kao da su stare godinama

Izbegavajte abrazivna sredstva

Plastične stolice i sto koji vam preko leta stoje u dvorištu ili na terasi često se zaprljaju od trave, ostataka blata, prosute hrane ili pića, a budu isflekane i ptičijim izmetom i ostacima isnekata. Za brzo i lako čišćenje potrebna vam je kanta, crevo za vodu, četka, sunđer, krpa od mikrofibera, gumene rukavice i boca sa raspršivačem.

Od sredstava za čišćenje možete koristiti sodu bikarbonu, deterdžent za pranje sudova, izbeljivač na bazi kiseonika, alkoholno sirće, kao i pastu za poliranje automobila. Nemojte koristiti abrazivna sredstva za čišćenje, posebno kod belih i obojenih plastičnih stolica, jer će ona izgrebati plastiku i ostaviti ružne ogrebotine po površini u kojima će se brže i laške skupljati nova prljavština.

Pixabay.com

Soda bikarbona može biti dobar izbor za čišćenje, posebno jer ne škodi travi i životnoj okolini

Kako se čisti

Poređajte stolice i ostali plastični nameštaj na popločani deo dvorišta kako voda ne bi pravila blato i dodatno ih prljala. Ukoliko se od vlage po stolicama uhvatila plesan, prvo pomešajte rastvor od 25 odsto vode i 75 odsto alkoholnog sirćeta u boci s raspršivačem. Nanesite na područja s flekama od plesni i sačekajte 10 minuta pre čišćenja.

Postoji nekoliko rastvora koji su odlični za čišćenje plastike. Možete u kanti napraviti rastvor od 4 litra mlake vode i jedne četvrtine šoljice tečnosti za pranje posuđa ili neka druga vrsta deterdženta. Ukoliko više volite prirodne metode pomešajte 4 litra mlake vode s pola šoljice sode bikarbone i dobro izmešajte da se soda istopi.

Uz pomoć sunđera dobro operite stolice i sto, a mesta koja su baš zaprljana možete dodatno izribati mekom četkom kako biste uklonili sve ostatke prljavštine. Kad su stolice dobro izribane isperite ih vodom iz creva i ostavite ih na suncu da se osuše.

Pixabay.com

Uz malo truda sa belih plastičnih stolica mogu se ukloniti i najtvrdokornije fleke

Uklanjanje tvrdokornih fleka

Ukoliko su i nakon pranja vaše stolice ostale prljave, to znači da su se zadržale tvrdokorne fleke koje se teško skidaju. Na tim mestima možete upotrebiti izbeljivač s kiseonikom koji sporije deluje, ali nežno uklanja mrlje i prosvetljuje plastiku. Osim toga, rastvor izbeljivača na bazi kiseonika i vode neće oštetiti travu ili biljke dok čistite vaš baštenski nameštaj. Nakon tog tretmana ponovo operite stolicu.

Da biste zadržali sjaj i belinu vašeg plastičnog nameštaja posle čišćenja sto i stolice premažite auto-pastom. Upotrebite suvu mekanu krpu ili sunđer za raspoređivanje voska po stolicama, a potom sve prebrišite suvom krpom. Na taj način vaše bele plastične stolice duže će ostati čiste. Naime, vosak sprečava mrlje i prljavštinu da se zadrže na plastici, a vaš plastični baštenski nameštaj će zasijati kao da je potpuno nov.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)